Читај ми!

Рекордни лет балона над Антарктиком

Велики научни балон Америчке свемирске агенције НАСА "Super-Tiger", надмашио је досадашње рекорде у дужини лета изнад Антарктика, јер је слетео после 55 дана, једног сата и 34 минута.

После више од 55 дана лета над Антарктиком, "Super-Tiger" огромни научни балон америчке агенције НАСА је надмашио досадашњи рекорд у дужини таквих летова и вратио се са мноштвом драгоцених података, објавила је америчка свемирска агенција.

Летом од 55 дана, једног сата и 34 минута, на висини од 38.710 метара, "Super-Tiger" је стари рекорд из 2009. године премашио за нешто више од једног дана, извештава АФП.

Балон је прикупљао податке о космичким зрацима високог енергетског набоја, који допиру до Земље из наше галаксије.

Овом приликом је коришћена и нова опрема за мерење ретких елемената, тежих од гвожђа, у дотичним зрацима.

Научници желе да боље разумеју одакле ти атоми велике енергије допиру и како стичу такав набој.

„Ово је био веома успешан лет, због свог дугог трајања које нам је омогућило детекцију великог броја космичких зрака", истиче вођа истраживања Боб Бинс.

НАСА саопштава да ће бити потребно до две године да би се у потпуности анализирали сви подаци које је прикупио "Super-Tiger".

Дуг лет балона омогућен је захваљујући слабој насељености Антарктика и смеру ветрова на Јужном полу, који у стратосфери, хиљаде метара изнад Земље, дувају с истока на запад.

„Научни балони омогућавају истраживачима да дођу до кључних података током дужег периода, уз релативно ниске трошкове", истиче Вернон Џонс, стручњак америчке свемирске агенције за балонске програме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво