Читај ми!

Нађени скелет припада Ричарду Трећем

Стручњаци са Универзитета „Лестер“ пресудили - скелет пронађен пре неколико месеци испод паркинга у централној Енглеској заиста припада Ричарду Трећем. На основу ДНК анализе, али и неправилности кичме и повреда лобање, закључено је да је у питању последњи владар династије Јорк.

Скелет који је пре неколико месеци нађен у централној Енглеској припада енглеском краљу Ричарду Трећем, саопштили су стручњаци са Универзитета „Лестер".

На основу тестова ДНК, утврђено је да скелет ископан у септембру 2012. године припада Ричарду Трећем, који је погинуо 1485. године, изјавио је шеф одељења за археолошка истраживања Универзитета „Лестер" Ричард Бакли.

Универзитет је раније објавио фотографију скелета, а археолог Џо Еплби је рекао да је скелет у добром стању.

Ричард Трећи био је на власти од 1483. до 1485. године, у време Ратова ружа тј. грађанског рата који се водио око енглеског престола.

Током његове краткотрајне владавине спроведено је више реформи, међу којима је и увођење права на условну одбрану и укидање забрана неких књига и часописа.

Тим археолога са Универзитета „Лестер" је у септембру 2012. године открио јавности да је пронађен скелет на месту где је у 15. веку била Црква сивих фратара у Лестеру, око 160 километара северно од Лондона.

Тело Ричарда Трећег је, након што је погинуо у борби код Босфорта 1485. године, пренето у Лестер.

На том месту сада се налази паркинг.

Закључено је да је реч о енглеском владару из династије Јорк због неправилности кичме и повреда лобање, коју је, како се верује, краљ задобио код Босфорта.

Смрћу Ричарда Трећег у енглеској историји завршила се ера династије Јорк, коју тада смењује династија Тјудор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво