понедељак, 21.01.2013, 12:07 -> 15:50
Охрид у Гинисовој књизи рекорда
Популарна македонска туристичка дестинација Охрид уврштена је у Гинисову књигу рекорда са 3,3 тоне рибље чорбе, припремљене у оквиру манифестације „Дан рибара“ и поводом обележавања Богојављања и Сабора Светог Јована Крститеља.
Професори и ученици Средње угоститељске школе „Ванчо Питошески" успели су Охрид да уврсте у Гинисову књигу рекорда, припремивши 3,3 тоне рибље чорбе поводом Дана рибара и обележавања Богојављања и Сабора Светог Јована Крститеља.
За реализацију ове необичне идеје утрошили су 500 килограма лососа, 200 килограма ослића и 150 килограма калифорнијске пастрмке, као и 140 килограма шаргарепе, 50 килограма целера, 20 килограма пашканата, 110 килограма уља, 100 килограма брашна, 200 веза першуна и 20 килограма зачина и соли.
Током припреме 11.000 порција рибље чорбе потрошено је четири кубнa метра дрва, а да би све било у складу са инструкцијама Гиниса догађај је снимљен, а затим су сви подаци о рибљој чорби стављени на папир, који је оверен код нотара.
Професор кувања у Средњој угоститељској школи Блаже Јордановски каже да су припреме почеле још пре месец дана, а да је само спремање почело 18. јануара чишћењем рибе и поврћа.
Иначе, досадашњи рекорд износио је 3.024 литара рибље чорбе.
Бивши амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере, који је по завршетку мандата обећао да ће увек долазити на Дан рибара и купати се у Охридском језеру, испунио је обећање.
„Ово је дивна традиција. Треба одати признање организаторима за све што чине да манифестација из године у годину буде боља", нагласио је Фуере.
Прослава Богојављања - дељење свете водице и полагање крста у Охридско језеро има дугу традицију.
Последњих година прослава овог празника знатно је обогаћена различитим садржајима, па на Охрид долази све више гостију.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар