Читај ми!

Охрид у Гинисовој књизи рекорда

Популарна македонска туристичка дестинација Охрид уврштена је у Гинисову књигу рекорда са 3,3 тоне рибље чорбе, припремљене у оквиру манифестације „Дан рибара“ и поводом обележавања Богојављања и Сабора Светог Јована Крститеља.

Професори и ученици Средње угоститељске школе „Ванчо Питошески" успели су Охрид да  уврсте у Гинисову књигу рекорда, припремивши 3,3 тоне рибље чорбе поводом Дана рибара и обележавања Богојављања и Сабора Светог Јована Крститеља.

За реализацију ове необичне идеје утрошили су 500 килограма лососа, 200 килограма ослића и 150 килограма калифорнијске пастрмке, као и 140 килограма шаргарепе, 50 килограма целера, 20 килограма пашканата, 110 килограма уља, 100 килограма брашна, 200 веза першуна и 20 килограма зачина и соли.

Током припреме 11.000 порција рибље чорбе потрошено је четири кубнa метра дрва, а да би све било у складу са инструкцијама Гиниса догађај је снимљен, а затим су сви подаци о рибљој чорби стављени на папир, који је оверен код нотара.

Професор кувања у Средњој угоститељској школи Блаже Јордановски каже да су припреме почеле још пре месец дана, а да је само спремање почело 18. јануара чишћењем рибе и поврћа.

Иначе, досадашњи рекорд износио је 3.024 литара рибље чорбе.

Бивши амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере, који је по завршетку мандата обећао да ће увек долазити на Дан рибара и купати се у Охридском језеру, испунио је обећање.

„Ово је дивна традиција. Треба одати признање организаторима за све што чине да манифестација из године у годину буде боља", нагласио је Фуере.

Прослава Богојављања - дељење свете водице и полагање крста у Охридско језеро има дугу традицију.

Последњих година прослава овог празника знатно је обогаћена различитим садржајима, па на Охрид долази све више гостију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. јун 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом