Читај ми!

Кракен снимљен у Пацифику!

Сребрнкасту митску животињу – џиновску лигњу - први пут је у њеном природном станишту успела да сними екипа јапанског Националног природњачког музеја, у сарадњи са државном телевизијом и каналом „Дискавери“. Највећи бескичмењак на свету виђен је надомак острва Чичи, на северу Пацифика.

И то се (коначно) догодило! 

После 100 мисија и 400 сати под водом, трочлана екипа научника из токијског Националног природњачког музеја је, у сарадњи са јапанском државном телевизијом и каналом Дискавери, успела да сними митско чудовиште – џиновску лигњу у њеном природном окружењу.

Научник Цунеми Кубодера рекао је да је осетио велико узбуђење када је угледао огромно морско биће дужине три метра, пише Дејли мејл.

Лигња, чији је латински назив Arhiteuthis, откривена је 15 километара од острва Чичи, на северу Пацифика.

Кубодера се са још двојицом колега мини-подморницом спустио на дубину од 630 метара.

Када су лоцирали ову мистериозну животињу, пратили су је све до дубине од чак 900 метара, после чега су је изгубили јер је заронила још дубље и нестала у морском амбису.

Међутим, гигантска лигња је снимљена и то је довољно. „Сјајан, прелеп тренутак", истиче Кубодера. 

Највећег бескичмењака на свету научници понекад описују као једно од последњих мистерија океана, јер живи у деловима који су углавном неистражени.

Иначе, прва фотографија џиновске лигње настала је давне 1874. године. Направио ју је велечасни Мозес Харви из Њуфаундленда, иначе природњак и писац, након што ју је случајно ухватио један рибар.

Још 1965. године је један ловац на китове тврдио да је присуствовао борби на живот и смрт морских титана – уљешуре и лигње.

Глава бескичмењака је, наводно, касније пронађена у стомаку кита, који, међутим, није преживео сусрет јер су га удавили пипци, чврсто стиснути око његовог врата.

Остатке после сличне битке је и половином прошле године нашао аустралијски рибар Ал Макглешен.

Понекад се дешавало и да море избаци делове тела ових животиња, али никада нису биле снимљене живе све до 2004. године.

Две године касније, управо је Кубодера предводио тим који је направио први снимак живе лигње, али на површини – женку дужине седам метара су уз помоћ мамца са истраживачког брода довукли до површине.

Као највећи примерак, у архиви „Смитсонијан" природњачког музеја наводи се лигња од невероватних 13 метара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије