Читај ми!

Прасетина доноси срећу, имела љубав?

Данци ломе тањире, Јапанци се кикоћу, Бразилци носе бело, Шпанци једу грожђе, а Срби прасетину и јела од купуса за свеопште благостање! Обичаји су различити, али широм планете људи су уверени да ће, уколико их се придржавамо током новогодишње ноћи, у наредној години донети срећу.

Како се поздравити са старом годином, а како на прави начин ући у наступајућу, да ли је то што се чини добро или лоше, или је сасвим небитно, све су то недоумице са којима се многи широм света сусрећу у време празника.

У различитим деловима света и обичаји се разликују, али свима је заједничко да, ако се поштују, доносе срећу, напредак и благостање.

Немци верују да бука тера зле духове, па тако у новогодишњој ноћи иду улицама ударајући у бубњеве и бројне друге инструменте.

У Данској се читаве године чувају стари тањири да би их 31. децембра разбијали испред улазних врата својих пријатеља.

Према тамошњем веровању, тањири се разбијају да би пријатељство било чвршће, па је циљ разбити што више тањира.

Звона у Јапану оглашавају се 108 пута како би отерала исти број људских слабости. Након тога се сви смеју да би растерали зле духове.

Бразилци се у новогодишњој ноћи облаче у бело, јер сматрају да ће им то донети срећу и мир.

У Шпанији је обичај да се у поноћ поједе 12 зрна грожђа, како би током свих 12 месеци у наредној години срећа била савезник.

Велика љубав очекује оне који се у новогодишњој ноћи пољубе испод гранчице имеле, уверени су становници Сједињених Америчких Држава.

Мноштво традиционалних новогодишњих обичаја постоји и код Срба.

Једно од најувреженијих веровања јесте да Нову годину треба чекати са пуним фрижидером.

Осим тога, треба ставити новац у сваки новчаник у кући, а посебно у онај који се стално употребљава. То је знак да ће следећа година тећи у благостању.

Све рачуне треба платити пре празника и у нову годину ући безбрижно. Исто важи и за дугове.

Они који не посте сматрају да у новогодишњој ноћи треба јести прасетину и јела од купуса, међу којима предњаче салате и сарма.

Прасетина, наводно, обезбеђује напредак у идућој години. Купус? Нема посебно доброг објашњења, али је највероватније само реч о томе да добро иде уз прасетину.

Упркос томе што је празник, када се у Србији избегава свака врста рада, првог дана у години треба нешто урадити. То је сигуран знак да ће бити посла током целе године.

Постоји веровање да треба ући у Нову годину у новим крпицама, јер то значи да нове гардеробе неће мањкати у следећој години.

Такође, кажу да треба носити црвени доњи веш јер симболизује срећу у љубави.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се