Читај ми!

Покажи ми дрвце да ти кажем ко си!

Новогодишње дрво одраз је добре воље и оптимизма, а његова декорација показује домишљатост и креативност творца. Ко је био најкреативнији, ко најрасипнији, ко најоригиналнији, а ко најпрактичнији у украшавању јелке? Проверите овде!

Новогодишња мегаломанија не захвата само становништво, већ владе и скупштине широм света, за шта је очигледан пример избор јелке која ће украсити њихов главни трг, грађевину или улицу.

Грандиозна плутајућа јелка у Бразилу предњачи у осветљености (чак 3,1 милион свећица сија са њених грана), у прилог чему говори податак да је ушла у Гинисову књигу рекорда као највеће дрво ове врсте.

Тежи готово 542 тоне, високо је 85 метара и постављено је на чак 11 платформи на води, у лагуни. На паљењу лампица на овом новогодишњем оријашу појавило се 100.000 људи.

Признање за најчоколадније дрво заслужују Французи, конкретно Патрик Роџерс, произвођач ове посластице.

Направљено је за потребе прикупљања добротворних прилога путем укључивања у ТВ-шоу, а овај архитектонски подухват, како га творац назива, био је посебан изазов због утврђивања шупљине унутар јелке, која је носилац изузетно великог вертикалног притиска.

Сваки доброчинитељ који је спреман да донира извесна финансијска средства са циљем помагања истраживања неуромускуларних оболења, добиће комад овог слатког, чоколадног џина.

Титула најскупљег дрвцета (до сада) припада, коме другом но Уједињеним Арапским Емиратима.

Само дрво, постављено у златном холу „Палате Емирати", вредело је тричавих 10.000 долара, али је зато накит допринео баснословности, укупнe вредности 11,4 милиона долара.

Чак 181 дијамант, сафир, смарагд и бисер на 131 комаду накита учинили су да се од самог погледа на јелку обичном човеку заврти у глави.

Дизнијеве „Златне године" у Јапану

Јапански јувелир Гинза Танака одлучио је да „стане на црту" својим чедом вредним 4,2 милиона долара.

Дословце златно дрво направљено је у сарадњи са јапанском испоставом „Дизни" студија, поводом 110. рођендана ове куће.

Педесет популарних Дизнијевих јунака у злату изливених вештом руком златара, играју нову улогу – новогодишњих украса.

Белгијанци су одлучили да њихово стабло такође засија, али „правом" светлошћу.

На главном тргу у Бриселу, који је сваке године красила природна јелка, направљена је модерна, апстрактна светлосна инсталација.

Сваке ноћи центар Брисела бива обасјан разним светлима услед лајт-шоу ефеката које ово монументално „дрво" пружа.

Призори и боје се смењују уз пратњу музике, тако да је ужитак за посетиоце комплетан.

Посебан куриозитет је и могућност панорамског разгледања са врха ове јелке са које се пружа спектакуларан поглед на главни град Белгије.

Још једно вештачко дрвце плени пажњу, овога пута у Азији, конкретно у „земљи" пластичних блокова – „Леголенду".

Девет метара висине и шест тона тежине постигнуто је уз помоћ 400.000 лего коцкица.

За ову конструкцију, било је потребно чак 10 недеља напорног рада. Oву колосалну играчку за децу и одрасле употпуњује 260 „Лего" украса.

И Велика Британија вештачку јелку за трку има!

Светлосна инсталација аутора Герија Карда, постављена у новембру на лондонском Филинг стејшну на Риџентс каналу и осветљена изнутра, приказује унутрашњу конструкцију налик мотору, што је чини омиљеном међу посетиоцима јачег пола.

Дизајнера је ангажовала аутомобилска кућа „Воксал моторс", што објашњава присуство „воксала ампере".

Италијани, познати по добром укусу за препознавање грандиозних уметничких дела су у свом стилу одлучили да декоришу један од својих тргова.

Највећа јелка од мурано стакла постављена је на тргу Светог Стефана на истоименом острву у Венецијанској лагуни, по којем је ова врста обраде и добила име.

Аутор је венецијански уметник Симоне Ћенедезе, који је захваљујући свом невероватном умећу обраде и инсталације, 1.000 стаклених цеви укомпоновао у јелку високу чак 8,5 метара, тежине три тоне.

Америчка верзија посебног укључује и живе људе на дрвету. Наиме, још од 1953. године, група певача наступа у Шарлоту директно „са дрвета", чинећи својим телима аудиo-визуелни украс.

Највеће живо дрво у Вилмингтону већ годинама чува рекорд као највећи новогодишњи декор мајке природе. У питању је масивни храст прекривен маховином за који се верује се да је стар више од 400 година.

Први пут је осветљен 1928. године са више од 500 разнобојних лампица. Данас, осветљава га више од 5.250 шарених сијалица.

Временске прилике учиниле су да се висина и ширина дрвета с годинама смањи, али људски фактор чини да се број декорација на крошњи константно увећава. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се