Читај ми!

„Замрзнута“ магија дивљине

Ауторима који су учествовали на годишњем конкурсу немачког Удружења фотографа дивљине може само да се каже свака част! Људи су провели сате, дане и месеце по шумама и на језерима да би ми могли сада да уживамо у непоновљивим призорима из нетакнуте природе.

Као и у претходних 12 година, пред жиријем је заиста био тежак посао – међу 12.500 фантастичних фотографија које су пристигле на конкурс "GDT European Wildlife Photographer of the Year", требало је изабрати најбољу.

И готово сви аутори из 27 европских земаља су уложили сате и сате, поједини и дане, па и месеце да би из „неког жбуна" овековечили невероватне, непоновљиве тренутке у дивљини.

Чланови "Gesellschaft Deutscher Tierfotografen e.V", немачког Удружења фотографа природе, организатора конкурса, сматрали су да прва награда, заправо чек на 2.000 евра, треба да оде у руке Финца Томија Викарса.

Да би направио ноћни снимак белорепог јелена у зимском амбијенту природног станишта, назван „Посматрач звезда", Викарс је провео „безброј сати", како каже, у шуми.

Користио је скривени фото-апарат који је окидао даљински, седећи 50 метара даље од хранилишта јелена, посматрајући их кроз други апарат. „У мраку је било екстремно тешко видети шта се дешава, па је много снимака било неупотребљиво", објашњава аутор. 

Мануел Прести, који је оцењивао слике, истиче да ова фотографија спаја естетику, тактичке способности, емоције, магију и оригиналност, а такође и прича причу о животу дивљих животиња.