недеља, 19.08.2012, 19:16 -> 11:13
Када „мајстор“ препарира
Комични, али и застрашујући могу бити резултати рада неких „мајстора“ препарирања. Исколачене очи, тела чудних облика, изрази запрепашћења, само су неке од последица грешака „експерата“.
Препариране животиње су предмет живих дискусија. Ловци их обожавају, биолози хвале њихову корисност у настави, док борци за права животиња осуђују и оне који се баве препарирањем и оне који украшавају зидове таквим трофејима.
Уметност препарирања тражи вешту и лаку руку, а неопходне су и велика пажња и прецизност да би се овај деликатан посао успешно обавио.
Међутим, као и увек када нестручно лице преузме ствар у своје руке, експонати оваквог типа могу да изазову сасвим супротну реакцију од жељене.
Има комичних, али и застрашујућих резултата.
Исколачене очи, тела чудних облика, изрази запрепашћења на животињама – постоји безброј ствари које могу да крену наопако.
Препарирање животиња стари Грци звали су таксидермија, што би слободније могло да се преведе као уређење коже.
Вештина подразумева умеће у припреми крзна или коже, одговарајућег пуњења и пажљивом враћању коже у првобитни облик.
Кичмењаци, укључујући сисаре, птице, рибе, гмизаваце и водоземце, најчешће су предмет интересовања таксидермиста, то јест мајстора препарирања.
Животиње се на тај начин припремају за изложбе, неретко су трофеји врсних ловаца, могу се користити у научне сврхе, а све је више оних који не желе да се опросте од кућних љубимаца.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 8
Пошаљи коментар