Читај ми!

Лајт-шоу над севером Европе

Након снажне соларне олује која је погодила Земљу, становници северног дела Европе уживали су у несвакидашњем призору. Аурора бореалис обасјала је небо правећи спектакуларне облике у зеленим и црвеним тоновима.

Спектакуларна поларна светлост могла се видети у уторак увече изнад делова северне Европе, након најснажније соларне олује која је погодила Земљу од 2005. године.

Међутим, и пре него што су честице те олује стигле до Земље, поларна светлост сијала је небом изнад Шкотске, Ирске и Енглеске, а научници објашњавају да су такве појаве резултат уобичајених соларних ветрова, пренео је АП.

Према речима једног очевица, на небу севера Ирске светлост је изгледала попут „зелене и црвене магле".

Поларна светлост се понекад види изнад северног дела Шкотске, али су такве појаве неуобичајне за североисток Енглеске и Ирске.

На једном снимку веб-камером из Абиска, на крајњем северу Шведске, приказане су зелене траке светлости прострте преко звезданог неба.

Британски астроном Џон Мејсон рекао је да је светлост играла по небу правећи фантастичне облике, од којих је један наликовао на срце.

Северна поларна светлост (Aurora borealis) настаје када магнетни соларни ветар удари у магнетно поље Земље, побуђујући електроне кисеоника и азота.

Геомагнетне олује изазивају невероватне призоре, али могу да произведу и доста проблема - прекиде струје, ометања радијских, ТВ и телефонских сигнала.

Америчка компанија „Делта ерлајнс" је из предострожности преусмерила неке од својих летова између Детроита и Азије, како би избегла евентуалне проблеме у авио-комуникацији због снажне олује са Сунца, навела је америчка агенција.

Канадска свемирска агенција послала је упозорење на геомагнетну олују пошто су становници те земље, такође, могли да виде спектакуларни светлосни шоу на небу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара