Читај ми!

Пирот де Жанеиро

Под слоганом „Пирот де Жанеиро“, у Пироту је одржано друго Светско првенство у прављењу пиротске пеглане кобасице. Међу 35 такмичара најбољи у прављењу деликатесног производа за који многи верују да је афродизијак био је Миљан Костић.

Самостални полицијски инспектор у Одељењу Саобраћајне полиције у Пироту Миљан Костић победник је овогодишњег другог светског првенства у прављењу пеглане кобасице одржаном у Пироту, под слоганом „Пирот де Жанеиро".

Костићу је, по одлуци стручног жирија и публике, припало „Мајсторско писмо" које му је у једном пиротском ресторану уручио аутор телевизијске емисије Паклена кухиња Саша Мишић.

„Нема тајног састојка за прављење пеглане кобасице. Треба да се одабере квалитетно месо. Ове године сам пеглану кобасицу правио од говеђег, овчијег, козјег и магарећег меса. Правим их већ 12 година по рецептури деде и оца", објаснио је Костић.

Друго место на светском првенству у прављењу пегланих кобасица припало је Предрагу Петровићу и екипи „Газела", а трећа награда стручног жирија припала је Ивици Тричковићу и екипи „Касаринац".

Председник Организационог одбора манифестације, хирург у пиротској болници Александар Лилић, потврдио је да је на такмичењу учествовало 35 произвођача пеглане кобасице и да је интересовање било велико.

„Светско првенство је оправдало свој назив, зато што су ту пријатељи произвођачи сухомеснатих производа из Бугарске, а имамо госте из Италије, Француске, Грчке, Бугарске, Хрватске...", рекао је Лилић и додао да се већ сада размишља да се у 2013. години обезбеди већи простор за одржавање манифестације.

Председник стручног жирија, професор Пољопривредног факултета у Земуну Бранислав Златковић, рекао је да је конкуренција била велика. На манифестацији је наступио и џез-етно-латино бенд Јована Маљоковића.

Пеглана кобасица се прави током зиме и то од козјег, јунећег и овчијег меса са доста белог лука и паприке, али без икаквих адитива, конзерванса и додатних масноћа. Суши се на промаји на тавану и сваки дан пегла флашом, због чега су и добиле назив пеглане кобасице. Многи их сматрају и афродизијаком.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. септембар 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом