Читај ми!

Kada izlazimo iz "debelog minusa", otkriva Nedeljko Todorović

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS sutra "izlazimo iz minusa", ali da će u februaru biti još snega. Ističe da je ova zima malo hladnija nego prošle godine, a da se ne može reći kada će biti njen kraj.

Nedeljko Todorović, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da će tokom noći temperatura biti u minusu, ali će za razliku od prethodne dve noći, biti oblaka.

"Oblaci će da ublaže hlađenje prizemnog sloja vazduha i biće znatno manje hladno. Temperatura će biti od -5 do -3, za razliku od jutros, kada je bilo -9 u centru, a na periferiji je bilo -13, -14", kaže Todorović.

Ističe da, kada je reč o temperaturi, sutra "izlazimo iz minusa", ali da će u februaru padati sneg.

"Sledi porast temperature, slabljenje jutarnjih mrazeva. Biće padavina do kraja meseca, to bi bilo vrlo slabe padavine, nešto malo snega, kiše. Sutra ako bude bilo snega, neće ni da se zabeli", navodi gost Hronike.

Prema njegovim rečima, očekuje se da 1. i 2. februara bude snežnih padavina, a da najviša dnevna temperatura bude iznad nule. "Postojeći snežni pokrivač će se do 31. januara otopiti. Asfalt neće biti pod snežnim pokrivačem, ledom, krovovi i parkovi će da se razbele", navodi Todorović.

Podseća da je prošle godine zima bila blaga, ali da je poslednji sneg pao 7. aprila, te da se ne može reći kada će biti kraj zime.

"Malo je hladnija zima, ali nije ni blizu one srednje, nekoliko decenija unazad, parametrima kojima karakterišemo zimu: srednja temperatura, broj dana sa snežnim pokrivačem. Samo smo dostigli prosečnu visinu maksimalnog snega, od 27 centimetara, u decembru prošle godine", objašnja metereolog.

Kaže da je pojačana sunčeva aktivnost počela u januaru, ali ona ne raste neprestano. "Sedam dana ima porast, pa izvesni pad. Nevolja je što se to događa i dalje u januaru, u zimskom mesecu, kada ima dosta oblaka. Još nije prava efikasnost, jer oblaci sprečavaju prodor UV zračenja", navodi Todorović.

Dodaje da se između 3. i 10. februara očekuje sunčano vreme. "Biće preko sedam ili osam stepeni, može da dostigne i 10 stepeni. Prvog i drugog februara biće malo snega, pa posle otopljenje", zaključuje meteorolog Nedeljko Todorović.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво