Читај ми!

U utorak će duvati najjača košava ove godine, hoće li pasti i sneg

U narednih desetak dana ne bi trebalo da bude značajnog zahlađenja i snega, ali će u utorak duvati najjača košava ove godine, kaže meteorolog Nedeljko Todorović i predviđa da će predstojeća zima proteći uz češću pojavu snega i snežnog pokrivača.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da će naredne nedelje duvati košava koja donosi hladnoću sa istoka.

"U utorak će biti najjača košava ove godine, ali u narednih desetak dana ne bi trebalo da bude snega", ističe Todorović.

Kaže da neće biti značajnog zahlađenja, ali da u utorak očekivana srednja brzina vetra od osam do devet metara u sekundi stavara subjektivni utisak da je temperatura oko nula stepeni.

Todorović kaže i da će naredne nedelje biti uglavnom suvo, uz oblake i eventualnu kišu samo u ponedeljak, 15. novembra.

Ističe da nije tačno narodno verovanje da će zima biti blaga ako je na Mitrovdan, kao ove godine, magla.

"To verovanje je zasnovano samo na zapažanju u proteklih nekoliko stotina godina, kada je narod beležio i pamtio i sa nekim karakterističnim datumima povezivao vremenske prilike. Najčešće se tako događalo, ali to ne znači da je uvek tako. Sa vremenom nema garancije", objašnjava Todorović.

Priznaje da nema snažnu argumentaciju da bilo šta tvrdi jer je praksa pokazala da dugoročne prognoze nisu pouzdane, ali, gledajući ritam smene hladnijih i blažih zima, predviđa da je red da predstojeća bude sa češćom pojavom snega i snežnog pokrivača.

"To ne znači da će temperatura biti ispod proseka nego da će se smenjivati hladni i topli periodi. Na kraju, kada bi se sabralo, bila bi blago prosečno toplija", kaže Nedeljko Todorović.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво