Читај ми!

Bez osveženja u dogledno vreme, ovo će biti jedno od najtoplijih leta

Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, navodi za RTS meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

Slobodan Sovilj je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da iako smo posle užarenog jula očekivali da će tokom avgusta vreme biti znatno prijatnije, lampica na meteo-alarmu se ne gasi – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm.

"Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature, koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja", navodi Sovilj.

Ocenjuje da će ovo će biti jedno od najtoplijih leta i, kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature bile i do 47 stepeni, koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

"Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima, još nismo dostigli vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju, ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm", objašnjava Sovilj.

Kako kaže, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.

"Nema padavina iako ih bude one će biti lokalnog karaktera. Padavine će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti", navodi gost Jutarnjeg programa.

Navodi i da su zbog porasta temperatura reagovale i Ujedinjene nacije koje su u svom izveštaju navele da je upaljen crveni meteo-alarm za čovečanstvo zbog neodgovornosti čoveka prema prirodi.

"Taj izveštaj je dat zbog porasta temperature koji je primetan i na našem području. U proteklih šezdesetak godina imamo porast temperature za dva do tri stepena. Sam taj porast temperature vodi i izraženijim toplotnim talasima u toku leta i pojavi intenzivnijih šumskih požara", navodi Sovilj.

Ističe da je zbog svega toga pred nama važan zadatak – da smanjimo upotrebu fosilnih goriva i koristimo zdraviju energiju.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара