Читај ми!

Manifest masovnog ubice?

Norveški "Dagbladet" piše o dokumentu od 1.500 strana u kojem Anders Behring Breivik objašnjava motive i nastajanje plana pokolja u Oslu i na ostrvu Utoja.

Norveška policija ispituje 1.500 strana dnevnika Endrjua Bervika, alijas Andersa Behringa Breivika, u kojem se detaljno navodi razvoj ideje koja je, na kraju, dovela do užasa u Oslu i na ostrvu Utoja, piše norveški dnevnik Dagbladet.

Materijal, pod nazivom "Evropska dekleracija o nezavisnosti", postavljen na internetu i Jutjubu, pun je poziva na rat i islamofibičnih ocena, ali i navoda o vezama ubice iz Osla sa raznim ljudima u Evropi, koji su se zajednički spremali za "odbranu Starog kontinenta".

Andres Breivik je, kako navodi norveški dnevnik Dagbladet, priznao da je autor ovog pisanija, ali je policija još uvek oprezna i pokušava da sa sigurnošću utvrdi verodostojnost izjava ovog čoveka.

Na 1.500 strana, Breivik navodi detalje o kompanijama koje poseduje. Dokument je napisan na savršenom engleskom, što navodi na zaključak da je čitava akcija izuzetno pažljivo planirana, a autor objašnjava kako je došao na ideju da se lati ovakve operacije.

"Knjiga", takođe, sadrži i nekoliko strana u kojima se objašnjava postupak pravljenja bombe.

"Prošle sedmice sam bio u prestonici i proveo sam dosta vremena sa prijateljima. Išli smo na žurke i svakojake društvene događaje. Znao sam da mi je to poslednji put za dugo vreme, pa sam uživao u vremenu koje smo zajedno proveli", navodi se u "knjizi".

Autor navodi da je knjigu napisao ove godine u Londonu, ali upozorava da je "došlo vreme za rat".

"Nema više vremena za dijalog. Miru smo dali šansu. Došlo je vreme za oružani otpor. Vitezovi Templari, u ime svih slobodnih ljudi u Evropi, objavljuju preventivni rat marksističkim, višenacionalnim neokolonijalnim režimima zapadne Evrope. Shvatamo da građanski rat u Evropi traje još od 1999. godine, kada su evropski i američki marksisti multikulturalisti, preko NATO-a, objavili rat hrišćanima Srbima i oduzeli im pravo da zaustave islam na njihovoj zemlji", navodi se u dokumentu koji citira Dagbladet.

Autor navodi i način na koji je nabavljao veštačko đubrivo, od kojeg je kasnije napravio bombu  i objašnjava da je lako dobio dozvolu za kupovinu đubriva jer poseduje uredno registrovanu kompaniju koja se bavi poljoprivredom.

"Ukoliko me budu proveravali, videće da je se u sklopu moje kompanije nalazi i farma sa 90 hektara zemlje", navodi autor, naglašavajići da je troškove operacije platio sa deset kreditnih kartica.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво