Amerikanci podeljeni po rasnom pitanju

Uoči predsedničkih izbora na kojima prvi put učestvuje jedan Afroamerikanac, Amerikanci su oštro podeljeni po rasnom pitanju, pokazala je anketa koju su sproveli „Njujork tajms“ i „Si Bi Es Njuz“.

Anketa je pokazala da crni i beli Amerikanci imaju različite poglede na senatora Baraka Obamu, demokratu iz Ilionisa koji će, ako bude izabran, biti prvi crni predsednik. Ona takođe pokazuje da su podeljeni o tome kako vide stanje rasnih odnosa u SAD, prenosi "Njujork tajms".

U anketi  83 posto crnih Amerikanaca imaju pozitivno mišljenje o Obami u odnosu na 31 odsto belih glasača.

Po pitanju rasnih odnosa,  59 odsto Afroamerikanaca smatra da su ti odnosi u celini loši u poređenju sa 34 odsto belih ispitanika koji tako misle.

Anketa koja je sprovedena od 7. do 14. jula nad 1796 punoletnih građana pokazuje da 39 odsto crnih ispitanika smatra da poslednjih godina nije bilo pravog napretka u smanjenju rasne diskriminacije, dok samo 17 odsto ispitanika belaca to isto misli.

Anketiranje je pokazalo da 27 odsto belilh Amerikanaca smatra da su problemi s kojima se njihovi crni sugrađani suočavaju preuveličani, dok pola crnih Amerikanaca smatra da nije dovoljno učinjeno da se uklone rasne barijere s kojima se crni ljudi suočavaju.

Obama će se na izborima 4. novembra suočiti sa Džonom Mekejnom, belim republikanskim senatorom iz Arizone.

Od samog početka kampanje postojala je borba za crne glasove, na koje demokrate računaju, jer prethodna iskustva pokazuju da Afroamerikanci uglavnom daju glasove demokratama.

Latinoamerikanci su glavna ciljna grupa oba tabora s obzirom na to da se veruje da će oni biti presudni za pobedu u pojasu zapadnih saveznih država SAD, među kojima su Kolorado, Nevada i Nju Meksiko.

Najnovija anketa koju su isti mediji sproveli među registrovanim glasačima, pokazuje da je Obama isrped Mekejna sa 50 odsto prema 42 odsto.

Po pitanju ekonomije, jednom od najvažnijih za glasače, Obama prednjači za 19 procentnih poena u odnosu na Mekejna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво