Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izraelci obeležavaju Dan sećanja: Nećemo spustiti mačeve; tenkovi ušli u Džabaliju

Sukob Izraela i Hamasa – 219. dan. Izraelski vojska deluje u Džabaliju, posle teških vazdušnih i kopnenih bombardovanja, u kojima je poginulo najmanje 19 ljudi. Civilno stanovništvo napušta Rafu, dok se IDF sprema se za ofanzivu na grad. Primirje bi moglo da stupi na snagu već sutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi, rekao je predsednik SAD. Izrael obeležava Dan sećanja.

Израелци обележавају Дан сећања: Нећемо спустити мачеве; тенкови ушли у Џабалију Израелци обележавају Дан сећања: Нећемо спустити мачеве; тенкови ушли у Џабалију

Izraelska vojska je poručila stanovnicima Rafe da se evakuišu  signalizirajući proširenje  vojnih operacija u gradu. Više od 150.000 ljudi već je pobeglo iz Rafe, što je jedno od najvećih raseljavanja palestinskog stanovništva unutar Pojasa Gaze poslednjih meseci.

Zatvaranje graničnog prelaza Rafa prema Egiptu i teškoće u dolasku do prelaza Kerem Šalom sa Izraelom, znače da pomoć teško stiže do južne i centralne Gaze.

Izraelska vojska je prošle nedelje zauzela granični prelaz sa Egiptom. Iako je prelaz Kerem Šalom otvoren, previše je opasno za humanitarne agencije da prikupljaju zalihe na prelazu iz Izraela.

Egipat je odbio da koordinira sa Izraelom ulazak pomoći u Gazu, navodeći kao razlog izraelsku "neprihvatljivu eskalaciju". Izvori Crvenog polumeseca u Egiptu rekli su da su isporuke potpuno zaustavljene.

Najmanje 34.971 Palestinac je ubijen, a 78.641 ranjen u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Protesti su održani u subotu širom Izraela sa zahtevom da se oslobode svi taoci iz Gaze a demonstranti su tražili ostavku vlade i prevremene izbore.

Naoružano krilo Hamasa saopštilo je da je britansko-izraelski talac Nadav Poplvel umro od rana zadobijenih u izraelskom vazdušnom napadu pre više od mesec dana. Poplvel je zarobljen i odveden iz kibuca Nirim 7. oktobra.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије