Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Komitet Saveta bezbednosti nije dao jednoglasnu preporuku za prijem Palestine u UN; IDF: Ubijen komandir Hezbolaha na jugu Libana

Sukob Izraela i Hamasa – 193. dan. Više tela pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici Šifa, javljaju palestinski mediji. Izraelske snage privele 12 Palestinaca u jutarnjim racijama na Zapadnoj obali. Izrael tvrdi da će odgovoriti na napad Irana, ali tako da kontraudar ne izazove širi sukob i da ga ne blokiraju SAD. Teheran, s druge strane, ponavlja da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije. Šef IAEA zabrinut zbog mogućeg udara na iranska nuklearna postrojenja.

Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН; ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН; ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана

Izrael je odlučan u nameri da odgovori na napad Irana, ali je nejasno kada i u kom obimu. Ratni kabinet sa premijerom Benjaminom Netanjahuom na čelu razmatrao je detalje kontraudara. Trebalo bi da bude moćan, takav da ne izazove rat širih razmera i da ga ne blokiraju Sjedinjene Države.

Teheran upozorava da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije ukoliko Tel Aviv ili Vašington odgovore na njihov udar, što je potvrdio i i šef diplomatije Irana. Građani i javnost veruju da će Izrael ubrzo napasti, zato je situacija napeta. 

Ujedinjene nacije, Rusija i Kina upozoravaju na opasnost od eskalacije krize na Bliskom istoku, a SAD da ne žele nove sukobe. Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je nejvažnija bezbednost Izraela, Bliskog istoka i Pojasa Gaze, a Bela kuća da je Bajden upozorio Netanjahua kako ne želi rat širih razmera. 

Izraelska vojska (IDF) odlaže najavljivanu ofanzivu na Rafu zbog krize sa Teheranom, dok Stejt department ističe "značajnu promenu nabolje" u izraelskom pristupu u pregovorima o primirju. Sada, kako kažu, Hamas odbacuje najnoviji predlog o prekidu sukoba, koji je ušao u 193. dan. 

Nasilje između izraelskih vojnika i doseljenika i Palestinaca u porastu je na Zapadnoj obali, otkako je u petak nestao izraelski tinejdžer koji je kasnije pronađen mrtav. IDF je za ubistvo optužio "palestinske terorističke organizacije". U novim incidentima poginula su trojica Palestinaca.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара