Читај ми!

Novi front na Bliskom istoku, Izrael izveo udare na Alep – 38 poginulih, desetine povređenih

U izraelskim napadima na sirijski grad Alep ubijeno je najmanje 38 osoba uključujući pet članova libanske oružane grupe Hezbolah, saopštila su tri bezbednosna izvora.

Tri bezbednosna izvora rekla su Rojtersu da su u napadima stradala 33 Sirijca i pet boraca Hezbolaha, što je najveći pojedinačni broj poginulih u izraelskim udarima na Siriju od 7. oktobra.

Jedan od boraca Hezbolaha bio je lokalni terenski komandant čiji je brat ubijen u izraelskom napadu na južni Liban u novembru, rekao je jedan od izvora.

Sirijsko ministarstvo: Veliki broj poginulih i ranjenih civila

Do napada izraelskih snaga došlo je oko 1.45 ujutro po lokalnom vremenu, gađano je nekoliko područja u okolini Alepa, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.

Vazdušni napadi su se poklopili sa napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa, za koje je ministarstvo opisalo da su ih izvele "terorističke organizacije" koje su gađale civile u Alepu i njegovoj okolini.

"Napadi su rezultirali smrću i ranjavanjem većeg broja civila i vojnika. Naneta je velika materijalna šteta na javnoj i privatnoj imovini", saopštilo je sirijsko ministarstvo, ali pritom nije navelo tačan broj mrtvih, kao ni jesu li žrtve posledica izraelskih ili napada militantnih grupa. 

Iran: Napad na Alep pretnja regionalnom i međunarodnom miru 

Reagovalo je iransko ministarstvo spoljnih poslova. Smatra da su napadi na teritoriju Sirije grubo kršenje suvereniteta te države i osnovnih normi međunarodnog prava.

Poručuje da su takvi napadi ozbiljna pretnja regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih osudi.

"Agresivni napadi na Siriju očigledan su i očajnički pokušaji da se nastavi i proširi kriza u regionu", dodaje se u saopšenju.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani rekao je da su izraelski napadi na Siriju bili "očigledan i očajnički pokušaj da se proširi rat, ne govoreći da li ima iranskih žrtava".

Izrael za sada bez komentara

Izraelska vojska odbila je da komentariše navode o napadima.

Od napada Hamasa na izraelske civile i vojnike prošlog oktobra, Izrael je eskalirao udare na, kako tvrdi, uporišta milicija u Siriji koje podržava Iran. Takođe je udario na protivvazdušnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Izrael već godinama izvodi slične napade u Siriji, gde je uticaj Teherana porastao otkako je počeo da podržava predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji je započeo 2011. godine.

Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru od početaka rata u Gazi

Borci povezani s Iranom, uključujući Hezbolah, sada imaju vlast u velikim područjima istočne, južne i severozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.

Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru preko izraelsko-libanske granice otkako je izbio rat u Pojasu Gaze, što je najveća eskalacija od jednomesečnog sukoba 2006. godine.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво