Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

UN zahtevaju istragu o ubistvu više od 110 Palestinaca; SAD uskoro počinju sa isporukom pomoći Gazi iz vazduha

Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. U najnovijem napadu izraelske vojske u centralnoj Gazi poginulo je najmanje četvoro civila, dan nakon što je u smrtonosnom incidentu u severnom delu Gaze stradalo više od 110 osoba. Generalni sekretar UN Antonio Guteres kaže da ubistvo više od 100 ljudi koji su čekali humanitarnu pomoć zahteva efikasnu i nezavisnu istragu. SAD su blokirale saopštenje SB UN koje je predložio Alžir, a podržale arapske zemlje, u kojem bi izraelske snage bile okrivljene za jučerašnji incident.

УН захтевају истрагу о убиству више од 110 Палестинаца; САД ускоро почињу са испоруком помоћи Гази из ваздуха УН захтевају истрагу о убиству више од 110 Палестинаца; САД ускоро почињу са испоруком помоћи Гази из ваздуха

Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a 760 ranjeno u izraelskom napadu na ljude koji su čekali pomoć na severu Gaze, tvrde vlasti u toj enklavi.

Izvor agencije Rojters navodi da su vojnici otvorili vatru na gomilu jer su se "osetili ugroženo".

Hamas je upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon napada na civile koji su čekali u redu za pomoć. 

Portparol izraelske vlade Avi Himan, sa druge strane, izjavio je da smrt Palestinaca, koji su poginuli čekajući isporuku humanitarne pomoći, predstavlja tragičan događaj, ali je naveo da je, prema preliminarnim izveštajima, do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze s tovarom upali među gomilu.

Reagovao je predsednik Palestine Mahmud Abas, koji je poručio da Izrael snosi punu odgovornost za smrt Palestinaca kao i da će odgovarati pred međunarodnim sudovima.

Oglasila se i Bela kuća, koja je saopštila da ispituje izveštaje prema kojima su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaza, opisujući to kao "ozbiljan incident".

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se odupreti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobede.

Dodao je da će se pored sukoba u Kan Junisu, IDF fokusirati i na borbe protiv Hamasa u centralnom delu Pojasa Gaze i Rafi, gradu na granici sa Egiptom.

Ministarstvo zdavlja u Gazi saopštilo je da je još četvoro dece preminulo od dehidracije i gladi u bolnici Kamal Adnjan, a da je preko 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара