Читај ми!

Ko raspolaže ogromnim rezervama prirodnog gasa, a ko određuje količine i cene na svetskom tržištu

U Alžiru se održava sedmi samit foruma zemalja izvoznica gasa (GECF). Istaknuta je uloga tog foruma u ostvarivanju ciljeva UN o održivom razvoju. Uspostavljen je Institut za istraživanje gasa kao važnog tela u preovladavanju posledica energetske krize u svetu.

Prvi dan samita zemalja izvoznica gasa protekao je u razgovoru eksperata za energetiku čiji je cilj da koordiniraju i uspostave dijalog u pogledu potražnje i snabdevanja ovog energenta na svetskom tržištu, posebno u kriznim situacijama.

Domaćin samita, Alžir raspolaže ogromnim rezervama prirodnog gasa kao i kapacitetima za izvoz tečnog gasa preko pomorskih luka.

Murad Prer, međunarodni ekspert za energetiku navodi da je prirodni gas prisutan sa 23 procenata u svetskim energetskim potrebama.

"To je fosilno gorivo koje čuva životnu sredinu, tako da zbog potreba zelene energije može da bude rešenja za povećane energetske zaheve zemalja u usponu", navodi Prer.

Ukazuje da ekonomska kriza u Evropi i svetu utiče na potražnju.

"Ovaj samit zemalja izvoznica gasa je važan jer postoje mnoge krize ukrajinska i ona na Bliskom istoku, a i Evropa je u teškoj situaciji zbog čega zemlje izvoznice moraju da joj pomognu. Ekonomska kriza u Evropi i svetu utiče na potražnju. Saradnja zemalja izvoznica gasa i zemalja potrošača mora da bude pravilo energetske industrije", ocenjuje Prer.

Forum zemalja izvoznica gasa čini 11 država članica i 8 posmatrača i ima važnu ulogu u pogledu određivanja količine i cene gasa na svetskom tržištu. Po uticaju jednak je Organizaciji zemalja izvoznica nafte, Opeku. Na samitu je predstavljen novi Institut za istraživanje gasa, kao i najnovije izdanje publikacije Globalni gas.

Murad Prer navodi da Alžir proizvodi 100 milijardi kubnih metara gasa.

"Ima značajno iskustvo u preradi prirodnog gasa u industriji. Udeo Alžira u globoalnoj proizvodnji i rezervama iznosi 2,5 triliona kubnih metara prirodnog gasa, dok njene prirodne rezerve iznose 22 triliona kubnih metara. Uloga Alžira u proizvodnji prirodnog gasa će rasti u budućnosti, jer je važan snabdevač Evrope ovim energentom", kaže Prer.

Samit nastavlja rad na ministraskom nivou, a sledi susret predsednika i premijera zemalja izvoznica gasa na kome će se prisutnima obratiti domaćin predsednik Alžira Abdelmadži Tebun.

Skup se održava od 29. februara do 3. marta.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво