Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

IDF planira evakuaciju Rafe; Hezbolah ispalio 60 raketa na severni Izrael

Rat Izraela i Hamasa - 143. dan. Izraelski premijer Benajmin Netanjahu tvrdi da će palestinske izbeglice moći da odu iz Rafe pre palniranog napada na grad. Četiri civila je poginulo, a na desetine ih je ranjeno, u najnovijem izraleskom udaru u blizini grada Gaze. Hezbolah je ispalio više od 60 raketa na severni Izrael u znak odmazde zbog ranijeg izraelskog gađanja istočnog Libana. IDF su saopštile da su likvidirale visokog zvaničnika Hezbolaha Hasana Huseina Salamija.

ИДФ планира евакуацију Рафе; Хезболах испалио 60 ракета на северни Израел ИДФ планира евакуацију Рафе; Хезболах испалио 60 ракета на северни Израел

Najmanje 35 Palestinaca je poginulo, a više od stotinu ih je ranjeno tokom prethodnog dana, u izraelskim napadima širom Pojasa Gaze, sa posebno snažnim udarima na naselja u gradovima Gaza i Kan Junis.  

Izraelska policija izvršila je raciju u gradu Džanin na Zapadnoj obali, gde su dve osobe ranjene, a više Palestinaca uhapšeno.

Sa druge strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su smrt svog pripadnika Oza Danijela, koji je ubijen u napadu Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra, nakon čega je njegovo telo odneto u Pojas Gaze.

Dok traju borbe, u Dohi su nastavljeni pregovori za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca i pauziranju borbi između Hamasa i IDF-a u Pojasu Gaze.

Predstavnici Egipta, Katara, SAD i Izraela postigli razmevanje o osnovnim konturama sporazuma, tvrdi američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Egiptu i Kataru, kako je rekao, predstoje razgovori sa liderima Hamasa, koji bi takođe trebalo da prihvate tačke sporazuma. 

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je poručio da je nejasno da li će sporazum biti materijalizovan. Naglasio je i da bi Hamas morao da postavi "razumnije zahteve" ukoliko želi da se dogovoreno i primeni. 

Ubrzo je usledila i reakcija Hamasa, čiji je visoki zvaničnik Sami Abu Zuhru istakao da su Netanjahuovi komentari doveli u sumnju spremnost Izraela da ispuni ono što je obećao u sporazumu.

Pregovori još traju, iako je situacija u palestinskoj enklavi alarmantna i, prema rečima Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA), katastrofalna.

Ljudi u Gazi žive u prenaseljenim skloništima, bez vode i struje, u skučenom prostoru pogodnom za širenje zaraza, dok bolnicama nedostaju gorivo i osnovna medicinska sredstva, navode u Agenciji UN-a. 

Naposletku, da na Bliskom istoku stanje neće biti mirnije bez obzira na eventualno primirje u Gazi ukazuje i namera izraelskog ministra odbrane Jaova Galanta da u slučaju prekida vatre sa Hamasom preorijentiše trupe duž granice sa Libanom, kako bi se pojačali udari na položaje Hezbolaha.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара