U Belorusiji se održavaju parlamentarni i lokalni izbori

U Belorusiji su otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima, prenela je beloruska novinska agencija Belta. Većina kandiata su članovi četiri zvanično registrovane partije: Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde.

Sve četiri partije podržavaju politiku veloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, dok desetak partija nije moglo da se registruje prošle godine.

Lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja je u izgnanstvu u susednoj Litvaniji nakon što je osporila pobedu Lukašenku 2020. godine, apelovala je na glasače da bojkotuju izbore.

Današnji izbori biće prvo glasanje u Belorusiji od 2020. godine, kada je Lukašenko osvojio šesti mandat, nakon čega je došlo do protesta nezadovoljnih demonstranata, koji su osporili regularnost glasanja.

Građani Belorusije će birati 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na 5.411 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 20 časova. Na biračkom spisku se nalazi 6.911.742 osobe.

Ovog puta će članovi parlamenta i lokalnih odbora biti birani istovremeno, a mandat će im trajati pet godina. Više od 45.000 domaćih posmatrača će nadgledati izbore, kao i 300 međunarodnih, mahom članica Zajednice nezavisnih država, izuzev Moldavije i Ukrajine.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара