Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Napad IDF-a u Deir el Balahu, ubijeno najmanje 40 Palestinaca; SAD izvele nove udare na rakete Huta u Jemenu

Rat Izraela i Hamasa - 140. dan. Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine ranjeno u napadima izraelske vojske na kuće u naselju Deir el Balah u Centralnoj Gazi, saopštile su lokalne vlasti. Predstavnici Hamasa završili su pregovore u Egiptu, čekaju reakciju Tel Aviva. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je ratnom kabinetu plan za posleratnu Gazu. Palestinske vlasti ga odbacuju nazvavši to "planom za produženi genocid". Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja Gaze do sada je ubijeno više od 29.500 Palestinaca, dok je gotovo 70.000 povređeno. Porodice talaca blokirale su auto-put Ajalon u Tel Avivu, pozivaju na dogovor o njihovom oslobađanju.

Напад ИДФ-а у Деир ел Балаху, убијено најмање 40 Палестинаца; САД извеле нове ударе на ракете Хута у Јемену Напад ИДФ-а у Деир ел Балаху, убијено најмање 40 Палестинаца; САД извеле нове ударе на ракете Хута у Јемену

Vođa političkog krila Hamasa je u Kairu. Sa predstavnicima Katara, Amerike i Egipta pregovara o primirju. Tema je i razmena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

O Gazi se razgovara i na sastanku G-20 u Brazilu. Ministri spoljnih poslova 26 evropskih zemalja potpisali su izjavu kojom pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi, upozoravajući na strašne posledice planirane izraelske operacije u Rafi.

Oglasio se i Unicef koji je ukazao da u Rafi vlada glad, da njeni stanovnici imaju jedan, a neki nijedan obrok dnevno. Nedostaje i pijaća voda, upozoravaju iz Unicefa.

Izraelske snage ponovo su ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 50 pacijenata evakuisano iz te bolnice, a još 140 se nalazi unutra, dok su neki ubijeni tokom pokušaja bekstva.

Izrael tvrdi da se borci Hamasa kriju u bolnicama, što ta grupa poriče i tvrdi da ovakvi navodi služe kao izgovor da se u Pojasu Gaze uništi zdravstveni sistem.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do pucnjave na kontrolnom punktu između Jerusalima i Mal Adumima na Zapadnoj obali. Poginula je jedna osoba, a 11 je povređeno. Hamas je saopštio da napad na auto-putu na periferiji Jerusalima predstavlja "prirodni odgovor na izraelske masakre" u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Ministarsvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 29.410 Palestinaca  ubijeno, a 69.465 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha, koji ističe da je "odgovarajućim oružjem" pogodio zgrade u kojima su se okupile izraelske trupe u Metuli i Manari, dva grada na istočnoj strani libansko-izraelske granice.

U međuvremenu, Huti su zabranili izraelskim, američkim i britanskim brodovima ulazak u Crveno more.

четвртак, 13. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије