Читај ми!

Julija Navaljna pozvala EU da ne prizna predsedničke izbore u Rusiji; Kremlj: Optužbe na račun Putina neosnovane

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Julija Navaljna pozvala je Evropsku uniju da ne prizna rezultate martovskih predsedničkih izbora u Rusiji. Majka Alekseja, zatražila je od predsednika Vladimira Putina da joj preda telo sina da bi ga dostojno sahranila. Kremlj poručuje da Rusija neće odgovoriti na zahteve EU da se sprovede međunarodna istraga o okolnostima smrti Alekseja Navaljnog i negira umešanost.

"Ne priznajte ove izbore“, poručila je Julija Navaljna Savetu za spoljne poslove Evropske unije u  navodi se u transkriptu njenog govora koji je dostavila portparolka Navaljnog.

Navaljna dodaje da, kako je rekla "predsednik koji je ubio svog glavnog političkog protivnika ne može biti legitiman po definiciji".

Majka pokojnog ruskog opozicionog lidera, Ljudmila Navaljna zatražila je od predsednika Rusije Vladimira Putina da joj preda telo njenog sina.

"Vladimire Putine, dozvoli mi da konačno vidim svog sina", rekla je Ljudmila u video-poruci ruskom predsedniku, prenosi Rojters.

Ona je zatražila da joj "konačno predaju telo Alekseja" kako bi mogla dostojno da ga sahrani.

Kremlj negira Umešanost u smrt Navaljnog

Kremlj je negirao umešanost u njegovu smrt i kaže da su tvrdnje Zapada da je predsednik Vladimir Putin odgovoran neprihvatljive. Putin je upozorio da će biti snažnog odgovora, ako strane sile pokušaju da se mešaju u ruske izbore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da Rusija neće odgovoriti na zahteve EU da se sprovede međunarodna istraga o okolnostima smrti Alekseja Navaljnog.

"Uopšte ne dopiru do nas takvi zahtevi, posebno ne, kada stižu od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja", rekao je Peskov.

Reagujući na izjavu Julije Navaljne, naglasio je da su optužbe da je predsednik Vladimir Putin možda umešan u smrt Alekseja Navaljnog apsolutno neosnovane. 

"Nemamo komentar. Naravno, ovo su apsolutno nepotkrepljene, bezobrazne optužbe na račun šefa ruske države. Ali s obzirom na to da je Julija Navaljna ostala udovica pre samo nekoliko dana, ostaviću to bez komentara", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Zamoljen da prokomentariše opaske Navaljne da telo njenog muža možda neće biti predato porodici s ciljem da se prikriju tragovi neke vrste otrova, Peskov je naveo da nije upoznat s tom izjavom.

"Ali, ako je ovako nešto izrečeno, onda su to ništa drugo do neosnovane optužbe. One nisu ničim potkrepljene i nisu potvrđene. U ovom slučaju samo iz etičkih razloga ne mogu da ocenjujem ove reči kako bi trebalo", rekao je portparol Kremlja.

Ruski opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni preminuo je u petak 16. februara, saopštila je zatvorska služba regiona Jamalo-Nenecki, gde je on služio zatvorsku kaznu. Kako je saopšteno Navaljni se posle jutarnje šetnje osećao loše i izgubio je svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара