Posle pola veka izgleda da je pronađen osumnjičeni za bombaške napade u Tokiju – u bolnici odao pravo ime

Japanska policija navodno je uhapsila jednog od najtraženijih begunaca za kojim je poternica raspisana pre 49 godina. Reč je o čoveku koji je osumnjičen za seriju bombaških napada na sedišta japanskih kompanija u Tokiju i drugim gradovima tokom sedamdesetih. Optuženi se prijavio u bolnicu na lečenje zbog raka u terminalnoj fazi sa lažnim podacima, a krajem nedelje odao, kako tvrdi, pravo ime pod kojim želi da živi "svoje poslednje trenutke". Policija čeka DNK analizu.

Fotografija nasmejanog Satošija Kirišime skoro pola veka oblepljena je na oglasnim tablama ispred policijskih stanica širom Japana, nakon što je tokom sedamdesetih optužen za više bombaških napada u Tokiju, a tamošnji mediji prenose, da je potraga konačno završena i da je Kirišima uhapšen. 

Dugogodišnji begunac je navodno otišao u bolnicu i nakon 49 godina odao svoje pravo ime i prezime, tvrdeći da je odgovoran za bombaške napade, piše Džapen tajms, japanski list na engleskom jeziku (The Japan Times). 

Policija još nije potvrdila identitet osobe, jer se čekaju DNK analize.

Ipak, navode da je osumnjičeni muškarac, koji je tvrdio da je Kirišima, u bolnicu primljen pod drugim imenom zbog tretmana protiv raka u terminalnoj fazi.

Ističu da ima 70 godina, što odgovora opisu jednog od najdugovečnijih traženih lica u Japanu. 

"Dakle, prvo je koristio jedno ime, a onda je krajem nedelje rekao da je zapravo on Satoši Kirišima i da u poslednjim trenucima života želi da koristi svoje pravo ime, jer mu je, kako tvrdi, ostalo nekoliko meseci života", navodi se u saopštenju policije. 

Serija bombaških napada protiv japanskih kompanija 

Kirišima je bio član Istočnoazijskog antijapanskog oružanog fronta, radikalne levičarske grupe koja stoji iza nekoliko bombaških napada sa smrtnim ishodom na sedišta kompanija, izvedenih u periodu od 1972. do 1975. godine, uglavnom u prestonici Japana.

U jednom od napada, osmoro ljudi je poginulo kada je grupa postavila eksploziv u predstavništvo "Micubiši korporacije" 1974. godine.

Već godinama, japanska Nacionalna policijska agencija u popisu poternice navodi da je Kirišima prekršio "kaznene propise o kontroli eksploziva", kao i da se traži zbog "serijskih bombaških napada na kompanije". 

Takođe, ističe se da je Kirišima navodno pomagao da se 18. aprila 1975. eksplozivna naprava postavi u Ginzu, delu Tokija u kom se nalaze pojedina sedišta japanskih firmi.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара