Voditeljka u Australiji podelila objavu Hjuman rajts voča i dobila otkaz

Samo tri dana nakon što je počela da vodi jutarnji program na australijskom Ej-Bi-Siju, novinarka libanskog porekla Antoaneta Latuf dobila je otkaz. Kao razlog medijska kuća navodi to što je Latuf na društvenim mrežama podelila post organizacije "Hjuman rajts voč" o ratu u Gazi.

Iako joj je rečeno da joj dobro ide u ulozi voditeljke jutarnjeg programa, australijski Ej-Bi-Si je otpustio novinarku Antoanetu Latuf. Naređenje je, kako joj je šef rekao, došlo “odozgo“, prenosi Bi-Bi-Si.

Latuf, inače Australijanka libanskog porekla, tvrdi da je medijska kuća za koju je radila poklekla pod spoljnim pritiskom, te da su je otpustili zbog političkog mišljenja i rase. Zato podnosi tužbu.

Te tvrdnje Ej-Bi-Si negira i navodi da je voditeljka otpuštena jer je prekršila pravila kuće o društvenim mrežama, time što je podelila objavu organizacije "Hjuman rajts voč" o ratu u Gazi.

Bi-Bi-Si navodi da je angažovanje Antoanete Latuf za voditeljku jutarnjeg programa dovelo do lobiranja proizraelskih grupa, koje su je optužile za antisemitizam i za pristrasnost.

Ova 40-godišnjakinja istakla se u javnosti kao aktivistkinja koja se zalaže za borbu protiv rasizma, diskriminacije u medijima i za širenje svesti o mentalnom zdravlju.

I pre nego što ju je Ej-Bi-Si angažovao, bila je predmet kritika zbog objava na društvenim mrežama, u kojima je osudila napad na palestinske civile, optužujući Izrael da cilja i ubija novinare.

U delu javnosti gnev je izazvao i članak, među čijim autorima je i Latuf, u kojem stručnjaci za verifikaciju sadržaja dovode u pitanje autentičnost snimka na kojem propalestinski demonstranti na maršu u Sidneju navodno uzvikuju “Gazi Jevreje“.

Inače, Ej-Bi-Si ima stroga pravila za zaposlene o društvenim mrežama, koja zabranjuju postove koji mogu naštetiti reputaciji te medijske kuće.

Latuf je bila njihova stalna saradnica i pristala je na ograničenu upotrebu društvenih mreža. Međutim, tvrdi da joj je rečeno da je deljenje informacija iz “uglednih“ izvora, kao što su grupe za ljudska prava, u redu.

Vođena time, 19. decembra podelila je objavu "Hjuman rajts voča", u kojoj se navodi da Izrael koristi gladovanje kao oruđe rata - što Tel Aviv negira.

Otpuštanje Antoanete Latuf izazvalo je negodovanje u javnom mnjenju i otvorilo pitanja o nezavisnosti tog emitera i podršci koju pruža zaposlenima, posebno onima koji se kulturološki razlikuju i koji su najčešće na udaru.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво