Severna Koreja, tinejdžeri osuđeni na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija

Vlasti Severne Koreje osudile su dvojicu tinejdžera, pred stotinama učenika na stadionu, na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija. Narator je preko razglasa, na snimku za koji se pretpostavlja da je nastao 2022. godine, poručio da su osuđenici "upropastili svoje živote gledanjem dekadentnog sadržaja".

Severna Koreja javno je osudila dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija koje su u toj zemlji zabranjene, piše Bi-Bi-Si, pozivajući se na snimke istraživačkog instituta SAND, koji se bavi zaštitom prava ljudi koji su prebegli.

Video-snimak, za koji se pretpostavlja da je nastao 2022. godine, prikazuje dvojicu 16-godišnjaka sa lisicama na rukama pred stotinama učenika na stadionu, kao i policajce u uniformi koji su tinejdžere prekorili, jer nisu "duboko razmislili o svojim greškama".

Dostavljeni snimak je, navodno, distribuiran u Severnoj Koreji radi ideološke edukacije i upozorenja građanima da ne gledaju "dekadentne sadržaje", a uključuje i naratora koji ponavlja državnu propagandu.

"Kultura pokvarenog marionetskog režima (Južna Koreja) proširila se čak i na tinejdžere. Imaju samo 16 godina, ali su uništili sopstvenu budućnost", govorio je narator preko razglasa na stadionu.

Policajci su, kako navodi Bi-Bi-Si, takođe, imenovali tinejdžere i otkrili njihove adrese.

Kazne postojale i ranije, ali su pooštrene 

Maloletnici koji su u ranijim slučajevima na taj način prekrišili zakon bili su poslati u omladinske radne logore, a kazna je obično bila manja od pet godina.

Međutim, 2020. godine Pjongjang je doneo zakon prema kojem se gledanje ili distribucija južnokorejskog zabavnog programa kažnjava smrću.

Sagovornik Bi-Bi-Sija koji je pobegao iz Severne Koreje, ranije je izjavio da je bio prisiljen da gleda kako ubijaju 22-godišnjaka iz vatrenog oružja, zbog optužbe da je slušao južnokorejsku muziku i sa svojim prijateljem delio južnokorejske filmove.

Izvršna direktorka instituta "SAND" kaže da Pjongjang vidi širenje južnokorejskih serija i muzike kao opasnost za svoju ideologiju.

"Divljenje južnokorejskom društvu uskoro može dovesti do slabljenja sistema i monolitne ideologije koja tera građane Severne Koreje da poštuju porodicu Kim", rekla je direktorka instituta SAND.

K-pop, K-drame i "politika sunca"

Stanovnici Severne Koreje počeli su, kako piše Bi-Bi-Si, da uživaju u južnokorejskim zabavnim sadržajima tokom 2000-ih, kada je Južna Koreja sprovodila "politike sunca" nudeći bezuslovnu ekonomsku i humanitarnu pomoć severnom susedu.

Seul je pomenutu politiku okončao 2010. godine, jer pomoć nije stizala do običnih građana Severne Koreje kojima je bila namenjena, i nije rezultirala nikakvim "pozitivnim promenama" u ponašanju Pjongjanga.

Ipak, južnokorejski zabavni sadržaji nastavili su da stižu do Severne Koreje preko Kine.

"Ako vas uhvate dok gledate američku dramu, možete se izvući pomoću mita, ali ako gledate korejsku dramu, bićete ubijeni", naveo je severnokorejski sagovornik koji je uspeo da prebegne iz svoje zemlje.

"Pjongjang se plaši južnokorejskih serija"

Južnokorejska zabava, uključujući TV serije, zabranjena je u Severnoj Koreji, dok su ovakvi snimci retki, jer Severna Koreja zabranjuje da fotografije, video i drugi dokazi o životu u zemlji procure u spoljni svet.

"Za one u Severnoj Koreji, južnokorejske drame su ‘droga’ koja im pomaže da zaborave tešku stvarnost. Mi o Južnoj Koreji saznajemo samo u delu kako žive gore od nas, ali kada pogledate njihove serije, onda saznajete za potpuno drugačiji svet. I zbog toga se vlasti u Pjongjangu toga plaše", rekao je sagovornik Bi-Bi-Sija.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара