Laj Čingde pobedio na predsedničkim izborima na Tajvanu, kandidat opozicije priznao poraz

Kandidat vladajuće partije Laj Čingde pobedio je na predsedničkim izborima na Tajvanu. Lider glavne opozicione partije Kuomitang Hou Juih priznao je poraz.

Kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čingde, pobedio je na predsedničkim izborima na Tajvanu, preneo je Rojters.

Lajova stranka, koja neguje odvojeni identitet Tajvana i odbija teritorijalne zahteve Pekinga, dobila je treći predsednički mandat, što se nije dogodilo u trenutnom izbornom sistemu.

Aktuelna predsednica Caj Ingven nije mogla ponovo da se kandiduje, pošto je u dva mandata obavljala funkciju predsednika.

U prvom obraćanju nakon objave rezultata, Laj je rekao da su na ovim izborima pokazali svetu koliko neguju demokratiju i da je prihvatio čestitke protivkandidata.

"Koristićemo dijalog umesto konfrontacije. Rešeni smo da sačuvamo Tajvan od pretnji Kine", rekao je Laj.

Na glasačkom listiću bila su još dva kandidata – Hou Juih iz Kuomitanga i Ko Venje iz Tajvanske narodne partije koja je osnovana pre pet godina.

Iz Pekinga su uoči izbora imenovali Laja kao opasnog separatistu i odbijali njegove pozive na razgovor. Laj Čingde je naveo da je posvećen očuvanju mira u Tajvanskom moreuzu, ali i pojačanju odbrambene sposobnosti ostrva.

Laj je obavljao funkciju potpredsednika Tajvana od 2020. godine, a u političkom životu je od 1999. godine, kada je prvi put izabran u parlament.

Od 2010. do 2017. bio je gradonačelnik Tajnana, nakon čega je izabran za premijera Tajvana i na toj funkciji se zadržao do 2019. godine.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара