Читај ми!

Kim Džong Un: Rat je neizbežan – spremamo špijunske satelite i jačamo nuklearni arsenal

Severna Koreja obećava da će lansirati tri nova špijunska satelita, proizvesti vojne bespilotne letelice i pojačati svoj nuklearni arsenal 2024. godine, javljaju severnokorejski državni mediji. Kim Džong Un ističe da američka politika rat čini neizbežnim.

Severnokorejski lider Kim Džong Un, tokom sastanka vladajuće Radničke partije na kojem se postavljaju državni ciljevi za narednu godinu, izjavio je da na Korejskom poluostrvu rat može izbiti u bilo kom trenutku, zbog "nepromišljenih poteza neprijatelja".

Kim je, istovremeno, naredio vojsci da se pripremi za "pacifikaciju cele teritorije Južne Koreje", uključujući i nuklearne bombe ako je potrebno, kao odgovor na bilo kakav napad.

Te tvrdnje severnokorejskog lidera dolaze uoči godine u kojoj će se održati ključni izbori u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama, podseća britanska agencija Rojters.

"Rat je bliži realnosti"

Stručnjaci predviđaju da će Severna Koreja nastaviti kampanju vojnog pritiska da bi dobila prednost uoči američkih predsedničkih izbora u novembru, koji bi mogli da dovedu do povratka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pak navodi da je otvorena za razgovore, ali je uvela nove sankcije pošto je Severna Koreja nastavila sa novim raketnim probama, uprkos zabranama Ujedinjenih nacija.

"Ako pažljivo pogledamo konfrontirajuće vojne akcije neprijateljskih snaga, reč 'rat' je postala je realna stvarnost, a ne apstraktni koncept", poručio je Kim.

Govoreći o odnosima Severne i Južne Koreje, Kim je rekao da su to dve "neprijateljske zemlje u ratnom stanju",  istakavši da Južnu Koreju više neće smatrati partnerom s kojim je moguće postići pomirenje i ujedinjenje.

"Odnosi između Severne i Južne Koreje više nisu isti. To više nisu isti narodi, već su to dve neprijateljske zemlje koje se bore jedna protiv druge. Ne bi trebalo više da pravimo grešku i da ih posmatramo kao partnere za pomirenje i ujedinjenje", napomenuo je Kim.

"Potezi bez presedana"

Kim je, tokom petodnevnog partijskog zasedanja, naglasio da su vlasti u Seulu proglasile Severnu Koreju za svog glavnog neprijatelja i da, naveo je, u dogovoru sa stranim snagama nastoje da slome severnokorejsku državu. 

Ocenio je da i su neprijateljski potezi SAD i njihovih sledbenika protiv Severne Koreje ove godine bili bez presedana i da takve akcije guraju Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, navodi zvanična korejska novinska agencija KCNA.

Zasedanje severnokorejske vladajuće Radničke partije na kraju godine sazvano je kako bi se razmotrila državna politika tokom 2023. godine, kao i da bi se razmatrao nacrt budžeta za 2024. godinu.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво