Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Dogovoren prekid vatre u Pojasu Gaze i razmena 50 Izraelaca za 150 Palestinaca; Netanjahu: Rat se nastavlja dok ne ostvarimo pobedu

Četrdeset sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Postignut je sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Gazi radi oslobađanja 50 talaca Hamasa, u zamenu za 150 Palestinaca koje Izrael drži u zatvorima. Hamas tvrdi da primirje počinje sutra u 10 časova, ali predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Cači Hanegbi kaže da prvi taoci neće biti oslobođeni pre petka. Uprkos dogovoru, rat se nastavlja sve dok Izrael ne ostvari potpunu pobedu, naglasio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Hamas tvrdi da su od početka rata u Pojasu Gaze poginule 14.532 osobe, dok je broj izraelskih vojnika nastradalih u kopnenoj ofanzivi dostigao 70.

Договорен прекид ватре у Појасу Газе и размена 50 Израелаца за 150 Палестинаца; Нетанјаху: Рат се наставља док не остваримо победу Договорен прекид ватре у Појасу Газе и размена 50 Израелаца за 150 Палестинаца; Нетанјаху: Рат се наставља док не остваримо победу

Vlasti u Kataru objavile su jutros da je napravljen značajan napredak u postizanju rešenja za sukob u Pojasu Gaze, prvi od početka rata pre više od mesec i po dana.

Dogovoreno je da Hamas oslobodi pedeset izraelskih talaca, žena i dece, koje su oteli 7. oktobra.

Primirje će trajati najmanje četiri dana, a Izrael je saopštio da će za svakih narednih deset talaca koje Hamas oslobodi biti produženo za jedan dan.

Nije precizirano kada primirje stupa na snagu, ali katarski posrednici kažu da će to biti objavljeno u naredna 24 sata.

Izrael poručuje i da to ne znači da je rat okončan jer se oni neće zaustaviti dok i poslednji talac ne bude na slobodi.

Hamas poručuje da će pedeset talaca biti razmenjeno za 150 palestinskih žena i dece koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Katar, koji je bio medijator ovog dogovora, saopštava da će u Pojas Gaze ući više kamiona sa humanitarnom pomoći, gorivom i medicinskom opremom.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара