Читај ми!

Francuske sudije izdale nalog za hapšenje sirijskog predsednika

Francuske sudije izdale su naloge za hapšenje sirijskog predsednika Bašara el Asada, njegovog brata Mahera i dvojice visoko pozicioniranih sirijskih zvaničnika, koje optužuju za upotrebu zabranjenog hemijskog oružja nad civilima u Siriji 2013. godine, tvrde neimenovani pravosudni izvor.

Nalozi za hapšenje, koji se odnose na optužbe za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti i saučesništvo u ratnim zločinima, objavljeni su nakon što je sprovedena krivična istraga o dva napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Duma i u okrugu Istočna Guta u avgustu 2013. godine, u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi.

To je prva međunarodna poternica koja je raspisana za predsednikom sirijske države, čije su snage brutalno razbile proteste koji su započeli 2011. godine, što su stručnjaci UN ocenili kao ratni zločin.

Ovo je prvi put i da su međunarodne poternice raspisane za napad hemijskim oružjem u Guti 2013. godine, rekao je advokat i osnivač Sirijskog centra za medije i slobodu izražavanja, koja je podnela slučaj Francuskoj, Mazen Darviš.

Istraga u Francuskoj otvorena je nakon što je martu 2021. godine podneta krivična prijava, zasnovanu na svedočenju preživelih u napadima u avgustu 2013. godine.

Sirijska vlada negirala je da je ikada koristila hemijsko oružje.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво