Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

IDF: Zauzeta ključna uporišta Hamasa u gradu Gazi; Obustavljena evakucija ranjenih i stranaca u Egipat

Trideset peti dan sukoba Izraela i Hamasa. Palestinski mediji izveštavaju o borbama IDF-a sa borcima Hamasa kod bolnice Šifa u Gazi. SZO navodi da je bolnica gađana i potvrđuje da se na licu mesta odvija "intenzivno nasilje". Hamas tvrdi da je u napadu na bolnicu ubijeno 13 ljudi. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštava da je od 7. oktobra stradalo 11.078 Palestinaca. Sa druge strane, IDF saopštava da je zauzela ključna uporišta Hamasa u gradu Gazi. Evakucija ranjenih i stranaca u Egipat je obustavljena, javlja Rojters.

ИДФ: Заузета кључна упоришта Хамаса у граду Гази; Обустављена евакуција рањених и странаца у Египат ИДФ: Заузета кључна упоришта Хамаса у граду Гази; Обустављена евакуција рањених и странаца у Египат

Nakon što je Bela kuća objavila da je Izrael pristao na svakodnevnu "četvoročasovnu humanitarnu pauzu" u severnom pojasu Gaze, kabinet premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da se borbe nastavljaju i da neće biti prekida vatre bez oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Ukazuju da će se sprovoditi samo "taktičke pauze za humanitarnu pomoć, koje će biti vremenski i teritorijalno ograničene".

Ministar odbrane Izraela Joav Galant, istovremeno, je izjavio, da je njegova zemlja u produženom ratu,

S druge strane, palestinski predsednik Mahmud Abas istakao je, da neprihvatljiv svaki pokušaj izraelskih snaga da podele Gazu na dva dela.

U međuvremenu je u Gazi, zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije 18 od 35 bolnica prestalo s radom. Izrael je granatirao dečju bolnicu El Nasr, saopštila je WAFA.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od početka sukoba popeo se na 10.812, uključujući 4.412 dece. Američki zvaničnici veruju da je broj ubijenih Palestinaca veći od 10.812 kolika je procena Ministarstva zdravlja u Gazi.

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat za nosioce stranih pasoša i Palestince kojima je potreban medicinski tretman nastavljene su juče preko prelaza Rafa nakon što su bile obustavljene na jedan dan, rekli su egipatski bezbednosni i medicinski izvori.

Još hiljade palestinskih civila tokom jučerašnjeg dana bežalo je sa severa na jug nakon što im je Izrael rekao da se evakuišu. Međutim, zbog nedostatka vremena, mnogi su ostali na severu, zbijeni u bolnice El Šifa i El Kuds dok se oko njih vode oko njih vode borbe IFD-a i Hamasa.

Stejt department je saopštio da zasad nije pronašao dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi.

Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) izrazio je zabrinutost zbog rizika od prelivanja sukoba u Gazi, uz ocenu da Zapadna obala "ključa".

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара