Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Galant: IDF u srcu grada Gaze; Evakuisano 320 stranaca; Izaslanik SAD nenajavljeno u Libanu

Trideset drugi dan sukoba Izraela i Hamasa. Ministar odbrane Izraela Joav Galan saopštio je da izraelske trupe deluju "u srcu" grada Gaze. Najmanje 320 stranaca evakuisalo se u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, javlja "Rojters". Specijalni američki izaslanik Amos Hohstin, tokom nenajavljene posete Libanu, apelovao je na povratak mira na izraelsko-libanskoj granici. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je broj stradalih Palestinaca od početka sukoba premašio 10.300.

Галант: ИДФ у срцу града Газе; Евакуисано 320 странаца; Изасланик САД ненајављено у Либану Галант: ИДФ у срцу града Газе; Евакуисано 320 странаца; Изасланик САД ненајављено у Либану

Izraelske snage saopštile su da su preuzele kontrolu nad bazom Hamasa u samom centru grada Gaza, kao i da su napadnuti pripadnici Hamasa.

Vojska je juče saopštila da su trupe prodrle duboko u grad Gazu kao i da je ubijeno više komandanata Hamasa, što, kako ocenjuje IDF, "znatno umanjuje sposobnost Hamasa da izvede kontranapade“.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze poginulo je više od 4.104 deteta, ukupno 10.022 osobe. U proseku na svakih 10 minuta pogine jedno dete, a dvoje bude povređeno, saopštava Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da zaštita civila "mora biti iznad sukoba između Izraela i Hamasa, upozorivši da Pojas Gaze postaje "groblje za decu".

Podrška Izraelu je od suštinskog značaja, kao što je i pružanje pomoći civilima u Gazi, poručuje šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Najavljuje povećanje humanitarne pomoći Gazi za 25 miliona evra, čime bi ukupna suma dostigla 100 miliona evra.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво