Читај ми!

Masovna pucnjava u Mejnu – ubijeno najmanje 18 osoba, 13 ranjenih, napadač u bekstvu

Najmanje 18 osoba je ubijeno, a 13 je povređeno u masovnoj pucnjavi u gradu Luiston, u američkoj saveznoj državi Mejn, koja se dogodila na dve lokacije u sredu uveče. Policija i FBI tragaju za osumnjičenim, kog je policija identifikovala kao Roberta R. Karda.

Komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je da policija još ne može da potvrdi tačan broj žrtava pucnjave, ali je izvor iz policije saopštio za Foks njuz da su 22 osobe mrtve. Pojedini mediji navode i manji broj ubijenih – 16. En-Bi-Si njuz javlja, pozivajući se takođe na policijske izvore, da je ranjeno najmanje 50 osoba.

Državna policija Mejna i okružni šerif su na Iksu [Tviter] saopštili da se pucnjava dogodila na više lokacija u gradu Luiston. Pozvali su građane da pronađu zaklon, ostanu u svojim kućama i zaključaju vrata.

Incidenti su se dogodili na dve lokacije – u jednom ugostiteljskom objektu i u kuglani, a ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.

Stotine policajaca pretražuje Luiston i okolna područja

Policija Luistona je osumnjičenog za pucnjavu identifikovala kao Roberta R. Karda (40). Objavila je tri fotografije osumnjičenog, naoružanog poluautomatskom puškom, kao i fotografiju belog vozila, pozivajući javnost da pomogne u identifikaciji i pronalaženju napadača.

Kancelarija šerifa je takođe objavila fotografije čoveka sa bradom, u košulji dugih rukava i farmerkama, koji drži pušku u položaju za gađanje.

Stotine policajaca pretražuje grad Luiston i okolna područja u američkoj saveznoj državi Mejn u potrazi za napadačem, čiji je automobil pronađen u gradiću Lizbon.

"Policija pokušava da locira Roberta Karda, rođenog 4. aprila 1983, u vezi s masovnom pucnjavom u barovima ‘Schemengees’ i ‘Sparetime Recreation’. Molimo pozovite policiju ako znate gde se nalazi", poručili su iz policije.

Kard je radio kao instruktor za rukovanje vatrenim oružjem, a obučavao se u centru za američke vojne rezerviste u Mejnu. Navodno je nedavno imao psihičke probleme zbog kojih je bio smešten u bolnicu tokom leta. Mediji takođe prenose da je nedavno ostao bez posla.

Bajden ponudio punu saveznu podršku

Predsednik SAD Džozef Bajden obavešten je o incidentu u Mejnu i nastaviće da se informiše, saopštio je zvaničnik iz Vašingtona.

Bajden je razgovarao telefonom sa guvernerkom Mils, senatorima Angusom Kingom i Suzan Kolins i kongresmenom Džaredom Goldenom o pucnjavi u Luistonu i ponudio punu saveznu podršku nakon napada, saopštila je Bela kuća.

Nastava u školama u Luistonu otkazana je jutros zbog pucnjave.

Luiston ima oko 37.000 stanovnika, drugi je grad po veličini u Mejnu i nalazi se na oko 90 kilometara severno od Portlanda, najvećeg grada u toj američkoj državi.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара