Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izrael se sprema za kopnenu ofanzivu Gaze, sve manje vremena za civile da se evakuišu ka jugu

Sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa u kojima je više od 3.000 ljudi izgubilo život. Izrael se sprema na kopnenu ofanzivu Gaze. Upozorava Palestinace da se evakuišu na jug, jer će se u protivnom naći na putu napada. Hamas ispalio 150 raketa na Aškelon, Sderot i aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u obraćanju javnosti poručio da je "ovo samo početak", dodavši da će vojska uništiti Hamas. UN smatraju da je evakuaciju nemoguće izvesti bez razornih humanitarnih posledica.

Израел се спрема за копнену офанзиву Газе, све мање времена за цивиле да се евакуишу ка југу Израел се спрема за копнену офанзиву Газе, све мање времена за цивиле да се евакуишу ка југу

Izraelske snage napale su više lokacija Hamasa širom Pojasa Gaze. Vojska se priprema za sledeću fazu rata. Nastaviće sa opsadom Gaze sve dok Hamas ne oslobodi oko stotinu talaca.

Sa Bajdenovom porukom jasne podrške, u Tel Aviv je došao američki državni sekretar. Na putu je i dodatna vojna pomoć. Blinken kaže da svako ko želi mir i pravdu mora da osudi Hamasovu vladavinu terora. Upozorava da se moraju preduzeti sve mere opreza da se spreči stradanje civila svih nacionalnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je Blinkenu na podršci uz poruku da Hamas mora da bude slomljen kao i tzv. Islamska država (ID).

Ni Hamas ne odustaje, gađaju gradove na jugu Izraela. Ne plaše se izraelskih kopnenih snaga. Napad su, kažu, planirali dve godine. Poručuju da nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu.

Dok obe strane postavljaju ultimatume, u pojasu Gaze je najgora humanitarna kriza u istoriji. Iz Tel Aviva poručuju da struje i vode neće biti dok se ne puste taoci.

Bolnice su pune ranjenih i mrtvih. Sve im nedostaje, goriva za agregate imaju za nekoliko dana. Lekari strahuju da će se bolnice uskoro pretvoriti u groblja.

Kneset je velikom većinom izglasao imenovanje pet ministara u izraelsku vladu nacionalnog jedinstva. Uoči glasanja u Knesetu za imenovanje Benija Ganca i četiri opoziciona poslanika u novu vladu, Netanjahu je rekao da "nacionalno jedinstvo šalje ‘ogromnu’ poruku, spolja i iznutra".

Palestinski predsednik Mahmud Abas u Amanu je razgovarao sa jordanskim kraljem. Osuđuje nemilosrdno bombardovanje Gaze i ubijanje civila na obe strane, jer su, kako je rekao, u suprotnosti sa moralom, religijom i međunarodnim pravom.

Egipat pregovara sa Izraelom i Amerikom o isporuci pomoći i goriva preko svog graničnog prelaza Rafa. Odbijaju da uspostave koridor jer se plaše egzodusa Palestinaca. Turska vodi pregovore o oslobađanju civila koje Hamas drži kao taoce. Izraelci su rasporedili rezervne snage na granici sa Libanom. Na udaru je i Sirija, tamošnji mediji tvrde da su gađali aerodrome u Damasku i Alepu.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара