Zašto Bi-Bi-Si mora da se pravda zbog izveštavanja o ratu u Izraelu

Britanski javni servis našao se na udaru kritika zbog čega pripadnike Hamasa, koji su izveli napad u Izraelu, ne naziva teroristima. Vreme je da Bi-Bi-Si izvuče svoj moralni kompas, poručuje britanski ministar odbrane. Oglasio se i javni servis ističući da nema ulogu da govori ko su dobri, a ko loši momci. Mi se ne izražavamo svojim glasom, naša svrha je da publici predstavimo činjenice i dozvolimo da sami donesu zaključke, navode iz Bi-Bi-Sija.

Britanski ministri, političari, jevrejska zajednica u toj zemlji, ali i šira javnost, danima izražavaju negodovanje zbog toga što Bi-Bi-Si pripadnike Hamasa ne naziva teroristima.

"Oni nisu borci za slobodu, nisu militanti, oni su čisti teroristi. Zaista je zapanjujuće posetiti Bi-Bi-Sijev sajt i dalje ih videti kako govore o naoružanim osobama i militantima, a ne nazivaju ih teroristima. Ne znam šta se tamo dešava, ali mislim da je vreme da Bi-Bi-Si izvuče svoj moralni kompas", rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

I britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli i ministarka za kulturu Lusi Frejzer takođe su pozvali britanski javni servis da revidira svoju politiku, dok je lider Laburističke stranke ser Kir Starmer izjavio da Bi-Bi-Si "mora da objasni zašto ne koristi tu reč".

Jevrejska zajednica u Britaniji najoštrije osuđuje Bi-Bi-Si zbog odbijanja da pripadnike Hamasa naziva teroristima. Od Vlade su zatražili preispitivanje smernica javnog servisa.

Simpson: Ne govorimo ko su dobri, a ko loši momci – predstavljamo činjenice

Na optužbe odgovara britanski javni servis ističući da "nema ulogu da ljudima kaže koga podržavati ili osuđivati – ko su ‘dobri momci’, a ko ‘loši momci’".

"Ključno je da mi to ne izražavamo svojim glasom. Naša svrha je da publici predstavimo činjenice i dozvolimo im da sami donesu zaključke", ističe spoljnopolitički urednik Bi-Bi-Sija Džon Simpson.

Simpson navodi da niko ne može da opravda ubistvo civila, posebno dece i beba, niti napade na nevine, miroljubive ljude koji prisustvuju muzičkom festivalu.

"Tokom 50 godina izveštavanja o događajima na Bliskom istoku, video sam posledice napada poput ovog u Izraelu, ali sam takođe video posledice izraelskih bombi i artiljerijskih napada na civilne ciljeve u Libanu i Gazi. Užasi takvih događaja ostaju urezani u sećanju zauvek. Ali to ne znači da treba da počnemo da nazivamo organizaciju čije su pristalice izvele te napade terorističkom organizacijom, jer bi to značilo da napuštamo svoju dužnost da ostanemo objektivni", smatra Simpson.

Poručuje da Bi-Bi-Si ne zauzima strane. "Ne koristimo opterećene reči poput ‘zli’ ili ‘kukavice’. Ne govorimo o ‘teroristima’. I nismo jedini koji se pridržavaju ovog stava. Neki od najcenjenijih svetskih medija imaju istu politiku", dodaje.

"Bi-Bi-Si privlači posebnu pažnju, delom zbog važnih kritičara u politici i medijima, a delom zato što opravdano držimo visoke standarde. Ali deo održavanja tog visokog standarda je da budemo što objektivniji", zaključuje Simpson.

Nezadovoljstvo na društvenim mrežama zbog jednostranog izveštavanja

Ipak, na društvenim mrežama bilo je i onih koji su izveštavanje Bi-Bi-Sija videli kao jednostrano, i to – proizraelsko.

Jedan od tvitova britanskog javnog servisa koji je izazvao nezadovoljstvo javnosti jeste onaj u kojem koriste različite izraze za stradale u izraelskim napadima i napadima Hamasa – prve nazivajući poginulima, a druge ubijenima.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво