Читај ми!

Posle više decenija u SAD pušten u rad novi nuklearni reaktor

Novi reaktor u nuklearnoj elektrani u Džordžiji ušao je u komercijalnu upotrebu, postavši prvi reaktor izgrađen od nule u SAD uposlednjih nekoliko decenija. Na bloku 3 je završeno višemesečno testiranje i sada šalje struju u mrežu.

Sa svojom punom snagom od 1.100 megavata električne energije, blok 3 može da napaja 500.000 domova i preduzeća u Džordžiji, Floridi i Alabami.

Nuklearna energija sada čini oko 25 odsto proizvodnje kompanije "Džordžija Pouer" sa sedištem u Atlanti.

Završetak četvrtog reaktor je takođe pri kraju, a Komisija za nuklearnu regulaciju saopštila je da bi radioaktivno gorivo moglo da se sipa u blok 4 do kraja septembra. Planirano je da blok 4 uđe u komercijalni rad do marta sledeće godine.

Treći i četvrti reaktor prvobitno su trebali da koštaju 14 milijardi dolara, ali će vlasnike na kraju koštati bar 31 milijardu dolara. Treći reaktor je trebalo da počne da proizvodi struju 2016. godine dok je izgradnja počela 2009. godine.

Vladini zvaničnici i neka komunalna preduzeća ponovo traže nuklearnu energiju kako bi ublažili klimatske promene proizvodnjom električne energije bez sagorevanja prirodnog gasa, uglja i nafte.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара