Читај ми!

RTS u nekada najvećem gradu u Nagorno-Karabahu, demineri na liniji fronta i posle četvrt veka

Sa prestankom sukoba, ne prestaje i opasnost. Eksplozivne naprava prete i decenijama kasnije. Oblast Agdam u Nagorno-Karabahu smatra se najzagađenijom minama u tom regionu. Na liniji nekadašnjeg fronta s deminerima bila je i ekipa RTS-a.

Nekada najveći grad u Nagorno-Karabahu, poslednjih četvrt veka je grad duhova. Da bi se život vratio u Agdam, prvi na liniji nekadašnjeg fronta su demineri.

Od novembra.2020. godine su pronašli i uništili više desetina hiljada mina i eksplozivnih naprava. Međutim, posao je daleko od kraja.

"Teško je reći, čak dati i približno vreme, tlo je potpuno zagađeno minama. Za neke oblasti mislite da nisu opasne, ali kad počnete da kopate naiđete na mine i više ih je nego što se očekuje. Kada smo počeli bilo je samo četrdesetak deminera, ali sada radi više od 250 ljudi, koji koriste i mašine i posebno obučene pse", priča Zulfugariz Halik, šef deminerske službe u Agdamu.

Pomoć dronova, ali ljudski faktor presudan

Tokom pronalaska i uništavanja eksplozivnih naprava dodatnu opasnost predstavljaju one koje su postavljene jedna na drugu. Zato im u pronalasku pomažu dronovi, ali je ljudski faktor i dalje presudan.

"Dronovi se koriste u pronalaženju naprava koje su blizu površine zemlje ili na tlu, ali ne i u deminiranju. Dronovi daju približnu lokaciju bez detalja o tome šta je pod zemljom. Pomažu, ali i dalje ljudi moraju da uklone i unište napravu", objašnjava deminer.

Nakon 2020. godine, jedna od procena je da je od mina i eksplozivnih naprava u Nagorno-Karabahu stradalo sedam azerbejdžanskih vojnika i 18 civila, a da je više od 100 ranjeno.

Proces će trajati godinama. Novinarima je omogućeno da prate, a ponekad i da se uključe u proces uništavanja mina.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара