Читај ми!

Demonstranti pokušali da zapale kuću gradonačelnika pariskog predgrađa, povređeni žena i dete; porodica ubijenog mladića poziva na mir

Peta noć nereda i nasilnih protesta zbog ubistva sedamnaestogodišnjeg mladića alžirskog porekla u Francuskoj protekla je nešto mirnije od prethodnih. Ipak, uhapšeno je 719 osoba, a demonstranti su pokušali da zapale kuću gradonačelnika pariskog predgrađa L'aj-le-Roz. Povređeni su njegova supruga i dete. Porodica ubijenog mladića poziva na mir i smirivanje situacije.

Tokom pete noći nereda i nasilnih protesta zbog ubistva tinejdžera alžirskog porekla, na kojeg je policajac pucao u Nanteru pošto nije zaustavio svoje vozilo po nalogu policije, uhapšeno je 719 osoba – 592 manje nego prethodne noći.

U gradovima širom Francuske bilo je raspoređeno 45.000 pripadnika bezbednosnih snaga. Noć je protekla nešto mirnije od prethodnih, ali su demonstranti pokušali da zapale kuću gradonačelnika jednog pariskog predgrađa Vensana Žanbruna.

Napadači su automobilom provalili kroz kapiju i zapalili vozilo kako bi se vatra proširila na kuću, saopštio je Žanbrun, koji je u vreme napada bio u svojoj kancelariji.

Kada je gradonačelnikova supruga Melani Novak pokušala da pobegne iz kuće zajedno sa dvoje dece, starosti pet i sedam godina, napadači su ih gađali pirotehničkim raketama. Novak je u pokušaju da pobegne polomila nogu, a povređeno je i jedno dete.

"U 01.30, dok sam bio u gradskoj većnici, kao i tokom prethodne dve noći, ljudi su upali u moju kuću i zapalili vatru u pokušaju da zapale i kuću u kojoj su spavali moja žena i dvoje male dece. Prilikom pokušaja da se zaštite i bežeći od napadača, povređeni su moja supruga i jedno od moje dece", naveo je Žanbrun.

Osumnjičeni još uvek nisu identifikovani i uhapšeni, ali je javni tužilac potvrdio da je otvorio istragu o incidentu koji se tretira kao pokušaj ubistva.

Gradonačelnik Žanbrun, član francuskih Republikanaca, dobio je javnu podršku brojnih kolega, a posetila ga je i premijerka Elizabet Born koja je napad ocenila kao "posebno šokantan".

"Nećemo dozvoliti da nasilje prođe nekažnjeno", rekla je Born i pozvala da se počinioci pronađu i oštro sankcionišu.

Porodica ubijenog mladića poziva na mir

Dok je javnost šokirana napadom na kuću i porodicu gradonačelnika Žanbruna, za jednu francusku televiziju govorila je baka ubijenog mladića. Pozvala je na smirivanje situacije.

"Ne želimo da uništavaju prodavnice, autobuse i škole. Koriste mog unuka kao izgovor. Želimo da se stvari smire. Srce me boli", rekla je baka ubijenog.

Istakla je da veruje da će policajac koji je pucao biti kažnjen, ali i naglasila da to ne znači da mrzi sve ostale policajce.

Da porodica ubijenog mladića nije želela da njegova smrt izazove nerede i da želi da se situacija smiri, potvrdio je njegov rođak u razgovoru za Bi-Bi-Si.     

Govoreći u blizini porodične kuće u Nanteru, predgrađu Pariza, rođak je ukazao da neredi širom Francuske koji traju već pet dana, nisu u čast ubijenog. Naglasio je da je porodica pozvala na mirnu šetnju, ali ne na nerede, nasilje i krađe.

Smatra da francuske vlasti sada moraju da promene zakon koji dozvoljava policajcima da pucaju tokom zaustavljanja vozila.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара