Читај ми!

U Nanteru sahranjen ubijeni mladić, Makron odložio posetu Nemačkoj zbog nemira

Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je posetu Nemačkoj zbog nemira i nasilnih protesta koji već četiri noći zaredom besne u francuskim gradovim nakon što je policajac u predgrađu Pariza ubio sedamnaestogodišnjeg mladića koji nije zaustavio automobil po nalogu saobraćajne policije. Samo tokom četvrte noći protesta uhapšeno je 1.311 ljudi. Ubijeni mladić je sahranjen u Nanteru.

Zbog nemira i sukoba demonstranata i policije širom Francuske, Emanuel Makron je odložio prvu zvaničnu posetu jednog francuskog predsednika Nemačkoj u poslednje 23 godine.

"S obzirom na unutrašnju situaciju, predsednik je naznačio da želi da ostane u Francuskoj narednih dana. Dvojica predsednika su se saglasila da poseta Nemačkoj bude odložena za kasniji datum", saopštila je Jelisejska palata.

Nemačko predsedništvo je saopštilo da je Makron razgovarao telefonom sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i obavestio ga o situaciji u Francuskoj.

"Predsednik Štajnmajer žali zbog otkazivanja i u potpunosti razume situaciju u susednoj zemlji", navedeno je u saopštenju.

Za četiri dana uhapšeno 2.400 ljudi

Otkako su nemiri i nasilni protesti počeli u utorak uveče, nakon ubistva tinejdžera alžirskog porekla na kojeg je policajac pucao pošto nije zaustavio svoje vozilo, uhapšeno je ukupno 2.400 ljudi.

Samo tokom četvrte noći protesta širom Francuske, uhapšeno je 1.311 osoba, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sukoba policije i demonstranata bilo je u Parizu, Marselju, Tuluzu, Lionu, Strazburu, Lilu i skoro svim većim gradovima Francuske. 

Francuski fudbaleri apeluju na mir i dijalog

Neredi besne širom zemlje već nekoliko noći zaredom uprkos angažovanju 45.000 policajaca koji koriste suzavac i gumene metke.

U sukobima je povređeno na stotine policajaca i vatrogasaca, a vlasti još uvek nisu objavile izveštaje o povređenim demonstrantima.

Pričinjena šteta je velika, čak i u francuskim prekomorskim teritorijama, gde je jedan muškarac poginuo nakon što ga je pogodio zalutali metak u Francuskoj Gvajani.

U predgrađu Ruana mladić je preminuo nakon pada sa krova supermarketa koji su izgrednici pljačkali.

Prema navodima vlasti, podmetnuto je oko 2.500 požara, paljeni su automobili i zgrade, a mnoge prodavnice su opljačkane, uključujući prodavnicu oružja u centru Marselja. Na meti demonstranata su policijske stanice, gradske skupštine, škole, autobuska stajališta...

Za okončanje nasilja u zemlji založila se i francuska fudbalska reprezentacija koja apeluje na mir i dijalog.

"Mnogi od nas su iz radničkih naselja i delimo osećaj bola i tuge zbog ubistva mladog Nahela. Nasilje ništa ne rešava. Postoje i drugi mirni i konstruktivni načini da se izrazite", naveli su u saopštenju francuski fudbaleri i istakli da je sada vreme za žalost, dijalog i obnovu.

Ubijeni mladić sahranjen u Nanteru

Ubijeni mladić sahranjen je danas na gradskom groblju u Nanteru, nakon obreda u lokalnoj džamiji.

Na ulicama Nantera i na sahrani okupio se veliki broj građana, a porodica je zamolila medije da se drže podalje.

Policajac koji je pucao u mladića uhapšen je i optužen za ubistvo.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара