Читај ми!

Netanjahu odustaje od najspornijeg dela reforme pravosuđa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će odustati od najspornijeg dela svoje reforme pravosuđa, koji bi omogućio nacionalnom parlamentu da poništi presude Vrhovnog suda. Zbog ove reforme u Izraelu su se od januara održavali protesti jer je reč o jednoj od poslednjih kočnica koje je pravosuđe u Izraelu nametalo izvršnoj vlasti.

Benjamin Netanjahu je u razgovoru za Volstrit džornal rekao da će revidirati još jedan kontroverzni element planirane reforme koji bi vladajućoj koaliciji dao ovlašćenje da imenuje sudije, dodavši da nije siguran kako će izgledati izmenjena verzija.

"Pažljiv sam na puls javnosti i na ono što mislim da će proći", rekao je Netanjahu.

Da podsetimo, jedan od razloga zbog kojih je Netanjahu dugo insistirao na ovoj reformi je i taj što bi se time uklonila mogućnost pravosuđa da njega krivično goni zbog čitavog niza korupcionaških afera u koje je navodno umešan.

Govoreći o Ukrajini, izraelski premijer je odbacio pozive da se pridruži naporima Zapada da naoruža Ukrajinu, dodavši da je i on zabrinut zbog jačanja vojnih veza Rusije i Irana. On je, istovremeno, naglasio da su Sjedinjene Države i dalje ključni saveznik Izraela.

Prošle nedelje izraelski poslanici su započeli raspravu o zakonu koji bi ograničio ovlašćenja Vrhovnog suda, što je ponovo oživelo kontroverznu reformu pravosuđa koja je dovela do masovnih protesta.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара