Читај ми!

Dugo očekivani susret Blinkena i Si Đinpinga – šta su poručili pre, a šta posle sastanka

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, čime je završena njegova dvodnevna poseta Pekingu, čiji je cilj ublažavanje tenzija između dveju zemalja. Si je poručio da su svetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD, kao i da Peking poštuje interese Vašingtona i ne želi da ih ugrožava. Blinken je na konferenciji za medije rekao da je dogovoreno da se bilateralni odnosi dve svetske sile stabilizuju.

Дуго очекивани сусрет Блинкена и Си Ђинпинга – шта су поручили пре, а шта после састанка Дуго очекивани сусрет Блинкена и Си Ђинпинга – шта су поручили пре, а шта после састанка

Sastanak sa kineskim predsednikom bio je očekivan, uspeh Blinkenove posete zapravo je zavisio od tog susreta, ali nijedna od strana nije želela da potvrdi da će do njega doći sve do - sat vremena pre njegovog početka.

U snimku koji je emitovala državna televizija Si-Si-Ti-Vi, čuje se da je Si rekao da "su se dve strane saglasile da se prate koraci koji su dogovoreni sa predsednikom Džozefom Bajdenom na Baliju".

U raniji susretima Blinkena sa visokim kineskim zvaničnicima, dve strane su iznele spremnost za razgovore, ali je pokazano malo volje da se pomere sa utvrđenih pozicija i neslaganja o pitanjima koja idu od tema trgovine, do Tajvana, ljudskih prava u Hongkongu, do vežbi kineske vojske u Južnom kineskom moru i rata u Ukrajini.

Si je, međutim, ocenio da su dve strane učinile napredak i postigle dogovore o "pojedinim specifičnim pitanjima", bez dodatnog objašnjenja.

"To je veoma dobro. Nadam se da će vaša poseta imati uspeha i da ćete dati pozitivan doprinos stabilizovanju kinesko-američkih odnosa", naglasio je Si na početku sastanka.

Prema izveštavanju Sinhue, Si je poručio da su svetu potrebni stabilni odnosi Kine i SAD. "Kina poštuje interese SAD i ne želi da ih dovodi u pitanje", rekao je Si Blinkenu.

"Kineska i američka strana su se jasno složile da prate smernice o kojima smo se predsednik Bajden i ja dogovorili na Baliju. Dve strane su postigle dogovor o određenim pitanjima, što je veoma dobro. Interakcije na državnom nivou uvek treba da budu zasnovane na uzajamnom poštovanju i iskrenosti. Nadam se, gospodine Blinken, da ćete više doprineti stabilizaciji kinesko-američkih odnosa", istakao je Si.

Blinken: Dogovoreno da stabilizujemo odnose

Stejt department je saopštio da je Blinken kineskom predsedniku preneo da američki predsednik Džo Bajden veruje da Vašington i Peking imaju obavezu da održavaju odnose, kao i da su SAD tome posvećene.

Blinken je rekao i da je sa kineskim zvaničnicima dogovoreno da se stabilizuju bilateralni odnosi, ali da je Sjedinjenim Državama jasno kakav izazov Kina predstavlja. Poručio je i da takmičenje dve zemlje nikada ne sme da preraste u sukob.

Kada je reč o ekonomiji, Blinken je rekao da Amerika "ne pokušava ekonomski da obuzda Kinu".

"Činjenice, jednostavno, pobijaju tu tvrdnju", kazao je on, navodeći sve veću trgovinu dve zemlje, što je "duboko u našim interesima".

Američki državni sekretar je rekao i da je tražio od kineske vlade da bude veoma oprezna u pogledu mogućnosti da kineske firme obezbeđuju Rusiji tehnologiju koju može da koristi u ratu u Ukrajini.

SAD podržavaju politiku jedne Kine

Blinken je izjavio i da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana.

On je rekao da SAD podržavaju politiku jedinstvene Kine, što znači da postoji samo jedna kineska vlada.

"Ta politka se nije promenila. Ne podržavamo tajvansku nezavisnost, Amerika ne želi da promeni status kvo", rekao je Blinken,.

Međutim, on je dodao da je preneo predsedniku Kine američku zabrinutost zbog kineskih "provokativnih akcija" u Tajvanskom moreuzu.

Blinken je najvažniji američki zvaničnik koji je posetio Kinu od kad je Bajden predsednik i prvi državni sekretar koji je posetio tu zemlju u proteklih pet godina.

Očekuje se da njegova poseta bude poziv za novu rundu poseta američkih i kineskih zvaničnika, a možda otvori put i za susret dva predsednika u narednim mesecima.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара