Читај ми!

Blinken i Ćin: Sprečićemo da se nadmetanje Kine i SAD pretvori u konflikt

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegov kineski kolega Ćin Gang izrazili su želju tokom sastanka u Pekingu da stabilizuju odnose između dve zemlje i spreče da se nadmetanje pretvori u konflikt, rekli su zvaničnici Stejt departmenta.

Entoni Blinken je naznačio "vrlo jasno" da SAD ne žele da prekinu vezu sa Kinom i da postoji dogovor obe strane da se nastave razgovori da bi se napravio napredak na brojnim poljima, prenosi Rojters.

Šef kineske diplomatije izjavio je da je Peking posvećen izgradnji "stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog" odnosa sa SAD, objavili su kineski državni mediji.

"Tajvan, najveći rizik po odnose"

Ćin je, takođe, istakao da je Kinu interesuju ključne stvari, uključujući pitanje Tajvana, opisujući tu temu kao potencijalno najveći rizik u kinesko-američkim odnosima.

Američki državni sekretar, kome je ovo prva poseta Pekingu od oktobra 2018. godine, prethodno je izjavio da su razgovori koje je imao sa kineskim kolegom bili "iskreni, konstruktivni i sadržajni", preneo je Stejt department.

"Blinken je naglasio važnost diplomatije i održavanja otvorenih kanala komunikacije po brojnim pitanjima, kako bi se smanjio rizik od nesporazuma i pogrešnih procena", istakao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler.

Ćin pozvan u Vašington

Miler je dodao da je Blinken pozvao Ćina u Vašington na nastavak razgovora, kao i da je Ćin poziv prihvatio.

Portparol Stejt departmenta rekao je da je susret Blinkena i Ćina trajao pet i po sati, nakon čega su otišli na radnu večeru. 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара