Читај ми!

Crnogorski pomorci optuženi za umešanost u šverc 900 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Australiju

Australijska policija uhapsila je pet članova posade broda "St Pinot", na kojem je u luci Kvinana pronađeno oko 900 kilograma kokaina. Dvojica crnogorskih pomoraca optuženi su za umešanost u šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Australiju. Tamošnji tužioci tvrde da su crnogorski državljani znali da se droga nalazi na brodu, i da su planirali da je bace u more kako bi je pokupila druga kriminalna grupa.

Kapetan broda je navodno dao instrukcije drugim članovima posade da promene kurs broda dok se približavao australijskoj luci, kako bi se sreo sa drugim brodom, piše na zvaničnom sajtu australijske federalne policije, a prenosi RTCG. Navodi se i da razmena nije uspela.

Pomorci su tada pokušali da sakriju drogu tako što su vodom napunili balastni rezervoar, u kojem je droga bila sakrivena, i uputili članove posade da daju lažne informacije špediterima.

Dvojica crnogorskih državljana optuženi su po tački za uvoz komercijalne količine droge, odnosno kokaina, u Australiju. Ako budu osuđeni, preti im maksimalna kazna doživotnog zatvora. Droga je pronađena 25. maja, a brod je plovio iz Južne Amerike.

Dvonedeljna istraga otkrila plan krijumčara

Nakon dvonedeljne detaljne istrage australijske vlasti našle su dovoljno osnova da kapetana broda i još četvoricu pomoraca povežu sa ilegalnom pošiljkom narkotika nađenom na "St Pinotu”. Vrednost zaplenjenog kokaina na crnom tržištu procenjuje se na oko 375 miliona australijskih dolara, pišu podgoričke "Vijesti".

“St Pinot” je nakon petonedeljne plovidbe iz Južne Amerike, prispeo na terminal Kvinana u blizini luke Frimentl u zapadnoj Australiji.

Tu su pripadnici australijske federalne policije i graničnih službi, po prethodno prikupljenim obaveštajnim podacima, upali na brod i na njemu pronašli skoro 900 kilograma kokaina.

Droga upakovana u 29 vodonepropusnih paketa bila je sakrivena u jednom od balastnih tankova 190 metara dugog broda za prevoz rasutih tereta. Najmanje osam do deset članova posade navodno su crnogorski državljani.

Australijska policija dobila je informaciju da će krajem maja u vodama zapadne Australije biti švercerska operacija međunarodnog kriminalnog kartela, u kojoj će sa jednog trgovačkog broda u more biti bačena veća količina upakovane droge, a koju će onda pokupiti neko manje plovilo i doneti na obalu te predati australijskom ogranku te kriminalne organizacije.

Policija je tako uhapsila trojicu muškaraca – dva Australijanca i jednog Litvanca, koji su bili na 10-metarskom motornom brodiću koji su pomorske službe te države zatekle na pučini, u blizini ostrva Rotnes, oko 22 kilometra od Frimentla.

Trojica muškaraca koji su se zatekli na brodiću imali su vrlo malo pomorskog iskustva i tvrdili su da im je otkazao motor zbog čega su plutali okeanom. Vlastima su ispričali neuvjerljive priče što je, uz činjenicu da su brodić na kome su zatečeni samo dan ranije kupili kešom, australijsku policiju navelo na sumnju da se radi o australijskom delu švercerskog lanca za kojim su tragali.

Stoga su ta tri mladića uhapšeni i optuženi za međunarodni šverc narkotika, za što im, ukoliko budu osuđeni, preti i kazna doživotnog zatvora.

Uhapšen kapetan i četiri člana posade

Na osnovu podataka o kretanju brodića, policija i granična služba Australije počeli su istragu trgovačkih brodova koji su se nalazili u blizini.

Pri tome je kretanje "St Pinota", pod komandom kapetana iz Crne Gore, odgovaralo obaveštajnim saznanjima australijskih vlasti, pa su se na teretnjak pod zastavom Maršalskih Ostrva odmah po njegovom prispeću u luku Frimentl popeli australijski policajci, graničari i carinici te počeli pretragu.

Brod je zvanično zaustavljen, prebačen na vez na terminal Kvinana i detaljno pretražen, pa je ubrzo u jednom od balastnih tankova pronađeno 29 plastičnih vodonepropusnih pakovanja u kojima je bilo ukupno skoro 900 kilograma kokaina visoke čistoće.

Sakrivenu drogu su u naplavljenom tanku našli i izvadili posebno obučeni protivminski ronioci australijske Mornarice.

Iako je obavila razgovor sa posadom "St Pinota", policija nije odmah našla dovoljno dokaza da pomorce sa tog teretnjaka direktno poveže sa pronađenom drogom. Ipak, brod je zaustavljen i zabranjeno mu je isplovljavanje, pa je u protekle dve sedmice neprekidno trajala intenzivna istraga koja je rezultirala hapšenjem kapetana i četvorice njegovih oficira i mornara. Kako piše RTCG, kapetan broda i glavni inženjer koji su crnogorski državljani biće danas izvedeni pred sud u Pertu.

Brod je, inače, ponovno vraćen u Frimentl i, prema nezvaničnim informacijama, nakon iskrcaja preostalog tereta biće podvrgnut dodatnoj detaljnoj pretrazi, jer se sumnja da na "St Pinotu" ima još sakrivene droge.

To je već sada jedna od najvećih zaplena švercovanih narkotika u istoriji Australije, navode Vijesti.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара