Читај ми!

Veštačka inteligencija, Tviter i lažna eksplozija ispred Pentagona – zašto je zadrhtala berza

Lažna fotografija na kojoj je prikazana navodna eksplozija u blizini Pentagona nakratko je postala viralna na Tviteru, a delili su je različiti verifikovani nalozi. Prema navodima Tek kranča, kombinacija plaćenih verifikovanih naloga na Tviteru i generativne veštačke inteligencije čini isuviše lakim širenje dezinformacija. En-Bi-Si njuz navodi da je fotografija prestravila neke investitore.

Fotografiju, koja prikazuje veliki oblak dima pored zgrade koja samo usputno podseća na Pentagon, podelilo je nekoliko verifikovanih Tviter naloga.

Od kraja aprila, za plavi verifikacioni bedž na Tviteru potrebno je platiti osam dolara mesečno. Ta usluga, međutim, ne potvrđuje i identitet korisnika.

Prema navodima En-Bi-Si njuza, čini se da je fotografiju prvi podelio CBK News 121, koji ima verifikacioni bedž, ali, dodaje En-Bi-Si, ima različitu ikonografiju povezanu sa teorijama zavere. 

U roku od oko pola sata, slika se pojavila na verifikovanom Tviter nalogu pod nazivom Blumberg fid, koji bi se vrlo lako mogao pomešati sa pravim nalogom koji je povezan sa Blumbergom, pogotovo zato što je imao plavi bedž. Zatim se priširila, pa su je, tvrdi En-Bi-Si, podelili i RT i nalozi sa stotinama hiljada pratilaca – DeItaone, OSINT defender...

Međutim, nije odmah bilo jasno odakle potiče fotografija.

Vatrogasna služba u Arlingtonu objavila je na Tviteru tog jutra da "nema eksplozije ili incidenta u Pentagonu ili blizu njega".

Nik Voters, istražitelj kompanije Belingkat, rekao je za En-Bi-Si njuz da panika oko fotografije "nikada nije imala smisla“.

"Na ovoj slici ima dosta upozorenja. Kada pokušate da geolocirate fotografiju, ne možete, jer to nije pravo mesto. To nije zgrada koja se nalazi bilo gde u Vašingtonu", naveo je Voters.

To nije prvi put da je lažna slika prevarila korisnike interneta, ali ulozi su veći kada je na fotografiji lažna eksplozija zgrade američke vlade, od pape u kaputu marke "balensijaga". 

"AI još nije sjajan u stvaranju tačnih lokacija i to se zaista može zaključiti sa slike", rekao je Voters.

Činilo se da je širenje tvita prestravilo neke investitore – indeks S&P 500 je naglo pao u nekoliko minuta, ali su kasnije gubici nadoknađeni.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије