Читај ми!

Pokušaj atentata na japanskog premijera

U Japanu pokušan atentat na premijera Fumija Kišidu. U gradu Vakajami, na zapadu zemlje, u blizini mesta gde se nalazio premijer, bačena je eksplozivna naprava. Prvi čovek japanske vlade nije povređen, a ranjen je jedan policajac. Napadač je uhapšen, motiv napada nije poznat.

Japanski mediji javljaju da je danas oko 11.30 po lokalnom vremenu u gradu Vakajami bačena eksplozivna naprava u smeru premijera Fumija Kišide, koji se u gradu našao kako bi podržao lokalnog kandidata svoje Liberalno-demokratske partije.

Policija prefekture Vakajama na licu mesta je uhapsila 24-godišnjeg muškarca iz mesta Kavanjiši u prefekturi Hjogo, javlja dopisnik RTS-a iz Istočne Azije.

Premijer Kišida nije povređen, a mediji izveštavaju da je pokušaj atentata izvršio nezaposleni mladić po imenu Rjuđi Kimura u trenutku kada se predsednik vlade pripremao za govor.

U Japanu se bliže izbori i premijer Kišida je u skladu sa u japanskoj politici ustaljenim običajem posetio ribarsku luku u gradu Vakajami kako bi govorom pružio podršku lokalnom kandidatu svoje partije na dopunskim izborima za parlament.

Kišida se ubrzo nakon eksplozije vratio redovnim aktivnostima i održao govor u kojem se izvinio "što je izazvao zabrinutost ljudi", prenosi japanska nacionalna televizija HNK.

"Izvinjavam se što sam izazvao zabrinutost kod mnogih ljudi. Mi smo usred važnog izbornog procesa za našu zemlju i u tome moramo biti zajedno", rekao je Kišida.

Dodao je da se nada da će "važni izbori za Japan biti održani".

Novinari u Zemlji izlazećeg sunca već spekulišu o tome da je osumnjičeni verovatno bio inspirisan atentatom na bivšeg premijera Šinza Abea, koji je ubijen u julu prošle godine u gradu Nari dok je, takođe na otvorenom, pred okupljenim građanima tokom predizborne kampanje držao govor kako bi pomogao kandidaturu tamošnjeg člana Liberalno-demokratske partije.

Televizija NHK javlja da je napadu povređen jedan policajac, te da je atentator kod sebe imao dve eksplozivne naprave, od kojih je jednu upotrebio.

Još nisu poznati detalji o njegovim motivima.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара