Читај ми!

Tviter etiketirao Bi-Bi-Si kao vladin medij

Bi-Bi-Si se protivi novoj etiketi na svom glavnom nalogu na Tviteru, koja ga opisuje kao "medij koji finansira vlada" . Britanski javni servis je zbog toga kontaktirao Tviter , sa željom da se problem reši "što je pre moguće".

"Bi-Bi-Si je, i uvek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu za licencu“, navodi se u saopštenju ove medijske kuće.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask je, sa svoje strane, rekao da veruje da je Bi-Bi-Si jedan od "najmanje pristrasnijih” medija.

Kada je Bi-Bi-Si Njuz naglasio vlasniku Tvitera Elonu Masku da se korporacija finansira iz naknade za licencu, Mask je odgovorio mejlom, pitajući: "Da li je oznaka na Tviteru tačna?“

Takođe se činilo da je sugerisao da razmišlja o obezbeđivanju etikete koja bi povezivala sa "tačnim izvorima finansiranja“. Nije jasno da li bi to važilo i za druge medije.

"Sve organizacije su pristrasne, neke očigledno mnogo više od drugih. Treba da primetim da pratim Bi-Bi-Si Njuz na Tviteru, jer mislim da je među najmanje pristrasnim. Mi težimo maksimalnoj transparentnosti i tačnosti. Povezivanje sa vlasništvom i izvorom finansiranja verovatno ima smisla. Mislim da bi medijske organizacije trebalo da budu samosvesne i da ne tvrde lažno potpuno odsustvo pristrasnosti“, objasnio je Mask.

Visinu godišnje naknade od 159 funti - koja je po zakonu obavezna za gledanje TV prenosa ili striminga uživo u Velikoj Britaniji određuje vlada, ali je plaćaju pojedinačna domaćinstva u Velikoj Britaniji.

Iako je @BBC nalog, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dobio oznaku, mnogo veći nalozi povezani sa Bi-Bi-Si-jevim vestima i sportskim rezultatima trenutno se ne opisuju na isti način.

Označeni nalog prvenstveno deli novosti o TV programima, radio emisijama, podkastovima i drugom materijalu koji nije u vestima koje proizvodi Bi-Bi-Si.

Oznaka vodi do stranice na Tviter veb stranici koja navodi da su "državni medijski nalozi“ definisani kao "mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrole nad produkcijom i distribucija“.

Kao nacionalni emiter Velike Britanije, Bi-Bi-Si radi na osnovu Kraljevske povelje dogovorene sa vladom.

Povelja Bi-Bi-Si-ja navodi da korporacija "mora biti nezavisna“, posebno u pogledu "uredničkih i kreativnih odluka, vremena i načina na koji se isporučuju njeni rezultati i usluge, kao i u upravljanju svojim poslovima".

Svojevremeno su oznaku "provladinih medija" u Srbiji dobili novinske agencije, televizijske stanice i novine u privatnom vlasništvu: Tanjug, Kurir, Informer, Srpski telegraf, Politika, Pink, Prva, B92, ali i javni servisi RTV i RTS.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара