Читај ми!

Izbori u Estoniji – pobeda vladajućih reformista, opozicija osporava rezultate

Na parlamentarnim izborima u Estoniji je pobedu zabeležila vladajuća Reformistička stranka sa 31,5 odsto glasova, dok se na drugom mestu našla stranka ekstremne desnice EKRE sa 16,1 procenata glasova estonskih birača.

Prema rezultatima, na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, najveći broj poslaničkih mandata dobiće vladajuća Reformistička stranka, pa se očekuje da će premijerka Maja Kalas pokušati da formira koaliciju.

Međutim, predsednik drugoplasirane stranke ekstremne desnice EKRE Martin Helme poručio je da planira da ospori izbore na sudu i poručio da ta stranka ne priznaje proglašene rezultate. 

"Moja prva reakcija je da ne verujem i nemam poverenja u elektronsko glasanje. Ne mislim da održava stvarnu volju glasača", rekao je Helme za Rojters.

Iz estonske izborne komisije se nisu oglašavali u vezi sa optužbama opozicije.

Maja Kalas je poručila da je ishod izbora dao stranci koju predvodi snažnu poziciju da formira koalicionu vladu koja će nastaviti da poziva na dodatan pritisak prema Rusiji.

Na izbore je izašlo 63,7 odsto glasača, a 51 odsto glasova poslato je preko interneta.

Reformistička stranka je pobedila i na prethodnim izborima 2019, ali nije oformila vladu, pošto su tri manje stranke formirale koaliciju koja je poživela do 2021. godine kada je Reformistička stranka.

четвртак, 01. јун 2023.
20° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено