Читај ми!

Amerika oborila navodni kineski špijunski balon; Bajden: Misija uspešno obavljena

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana. Predsednik SAD Džozef Bajden ističe da je misija obaranja bila uspešna, kao i da je Pentagonu naredio da obori letelicu čim to bude bezbedno.

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad obale Karoline.

Američki zvaničnik istakao je da je naređenje izdao predsednik SAD Džozef Bajden, a podržalo ga je vojno rukovodstvo.

Vojska je, prema navodima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X.

Više brodova američke mornarice i obalske straže obezbeđuju područje gde se sumnja da je balon pao.

Si-En-En prenosi i svedočenja stanovnika Južne Karoline koji navode da su najpre čuli glasan zvuk, a zatim videli prasak na nebu.

Bajden: Misija uspešna, naredio sam da se letelica obori čim bude bezbedno

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je misija obaranja sumnjivog "kineskog špijunskog balona" kod istočne obale bila uspešna i istakao da je Pentagonu naredio da obori letelicu  čim to bude bezbedno.

"U sredu, kada sam obavešten o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori. Što je pre moguće", rekao je Bajden novinarima.

Ukazao je da su odlučili da je najbolje da to učine kada balon bude iznad vode, kako ne bi naneli štetu bilo kome na kopnu. 

"Uspešno su ga oborili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili", dodao je Bajden.

Upitan da li je to preporuka njegovog tima za nacionalnu bezbednost, Bajden je ponovio: "Rekao sam im da ga obore. Rekli su mi: 'Hajde da sačekamo najbezbednije mesto da to uradimo'".

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Kinu da će SAD preduzeti akciju koju smatra odgovarajućom radi zaštite svojih interesa, prenosi Si-En-En.

On je, takođe, otkazao planiranu posetu Pekingu.

Ministar odbrane SAD: Kineska vlada koristila balon za nadgledanje strateških lokacija

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je kineska vlada koristila balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država". 

"Ministarstvo odbrane razvilo je opcije za bezbedno obaranje balona iznad naših teritorijalnih voda, uz pažljivo praćenje njegove putanje i aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka", rekao je Ostin.

"Današnja smišljena i zakonita akcija pokazuje da će predsednik Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost uvek stavljati bezbednost američkog naroda na prvo mesto, dok efikasno odgovaraju na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta", dodao je Ostin.

Vlada SAD saopštila je ranije da "kineski špijunski balon" leti iznad teritorije Latinske Amerike.

Sa druge strane, zvanična Kina je saopštila da je "dirižabl" koji je primećen iznad SAD, a koju je Pentagon označio kao "kineski špijunski balon", letelica koja se koristi za civilne meteorološke i druge naučne svrhe.

To je drugi put ove nedelje da je sumnjivi balon primećen na američkom nebu. Prvi sumnjivi "balon za nadzor" primećen je u saveznoj državi Montani.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено