Читај ми!

Tramp optužen za zaveru, komisija Kongresa SAD predlaže da mu se zabrani obavljanje javne funkcije

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja istražuje napad na Kapitol 6. januara 2021. godine, objavila je svoj konačni izveštaj, optuživši bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za "zaveru".

Komisija u izveštaju navodi da je to učinjeno kako bi se osujetila volja naroda i podrio demokratski poredak, i preporučuje da se bivšem predsedniku zabrani ponovno obavljanje predsedničke funkcije.

Među 11 preporuka koje je komisija predložila, kao rezultat istrage, nalazi se i predlog zabrane obavljanja javne funkcije, što bi Trampa udaljilo od potencijalne predsedničke kandidature na narednim izborima, navodi Si-En-En.

Komisija je u izveštaju citirala deo Ustava SAD u kome piše da pojedinac koji je položio zakletvu da će poštovati Ustav, ali je "učestvovao u pobuni" ili pružio "pomoć neprijateljima Ustava" može biti diskvalifikovan za obavljanje javne funkcije.

Podeljen na osam poglavlja, izveštaj od 845 stranica uključuje nalaze, transkripte intervjua i zakonodavne preporuke, a njegovo objavljivanje dolazi samo tri dana nakon što je komisija preporučila krivične prijave protiv Trampa, prenosi Gardijan.

Komisija, koja će biti raspuštena 3. januara, kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, obavila je više od hiljadu intervjua, održala deset javnih rasprava i prikupila više od milion dokumenata od formiranja u julu prošle godine.

U izveštaju se ocenjuje da je Tramp želeo da poništi izborne rezultate i pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine, a komisija zaključuje da ja Tramp kriv za nasilnu pobunu njegovih pristalica.

Kako se navodi u izveštaju, Tramp je znao da je izgubio, ali je i dalje vršio pritisak na državne zvaničnike i potpredsednika SAD Majka Pensa da ponište izbore.

Ističe seda je bio direktno odgovoran za sazivanje protesta koji je kasnije postao nasilan, a napominje se i da je odbio da osudi proteste ili da zamoli demonstrante da napuste Kapitol.

"Jedan čovek je glavni uzrok za nemire koji su izbili 6. januara. Bivši predsednik Donald Tramp, koga su mnogi sledili", navodi se u sažetku izveštaja i dodaje da do nemira ne bi došlo bez Trampa.

Arhitekta plana o "lažnim" elektorima

Komitet je kao arhitektu pravno sumnjivog lažnog izbornog plana identifikovao malo poznatog advokata Keneta Česebroa.

Si-En-En napominje da je konzervativni advokat Džon Istman napisao "ozloglašeni" memorandum koji detaljno opisuje korak po korak kako bi tadašnji potpredsednik Majk Pens teoretski mogao da poništi rezultate izbora 2020.

Ali Komitet naglašava da je Česebro, Istmenov saradnik, odgovoran za kreiranje zavere lažnih elektora.

"Lažni izborni plan proizašao je iz niza pravnih memoranduma koje je napisao spoljni pravni savetnik Trampove kampanje – Kenet Česebro", stoji u izveštaju.

Ranije je bilo poznato da je Česebro umešan u šemu lažnih elektora, ali je, kako naglašava Si-En-En, zaključak Komiteta o njegovoj liderskoj ulozi nov.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара